7 Σεπ 2010

Πάργα

Η Πάργα είναι μια παραθαλάσσια κωμόπολη που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Πρέβεζας, κοντά στον ποταμό Αχέροντα, την Ηγουμενίτσα και έχει απέναντι του τα γραφικά νησιά των Παξών και Αντίπαξων. Ένας παραδοσιακός οικισμός κτισμένος αμφιθεατρικά στις παρυφές του Ενετικού κάστρου.

λιθοστρωτα

Κτήση των Νορμανδών η Πάργα, οι οποίοι έκτισαν και το πρώτο φρούριο το 14ο αι, κατόπιν των Bενετών, των Γάλλων, των Άγγλων και των Τούρκων. Στα χρόνια της Ενετοκρατίας είχε σημαντικά προνόμια, γνώρισε οικονομική ακμή και αποτέλεσε γέφυρα ανάμεσα στην Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα και τη Βενετία.

Το Ενετικό κάστρο θεωρείται τα σπουδαιότερο αξιοθέατο. Αρχικά το έκτισαν οι Νορμανδοί μα καταστράφηκε δύο φορές από τους Τούρκους και τον πειρατή Χαιρεντίν Μπαρμπαρόσα, τελικά οι Ενετοί το 1792 ξαναχτίζουν για τρίτη και τελευταία φορά ένα τέλειο δυνατό φρούριο. Στην τοξωτή πύλη της εισόδου διακρίνεται στο τείχος ο φτερωτός λέων του Αγίου Μάρκου.

παναγιά

Μα ολόκληρη η Πάργα είναι από μόνη της ένα αξιοθέατο με τα στενά λιθόστρωτα δρομάκια που ανηφορίζουν προς την κορυφή του Πεζόβολου, με τα διώροφα και τριώροφα σπίτια,με την Επτανησιακή αρχιτεκτονική, τους ξύλινους εξώστες, τις κεραμοσκεπές και ανάμεσα σε αυτά όμορφες γραφικές εκκλησίες.

Ακριβώς απέναντι από το λιμάνι της Πάργας βρίσκεται το καταπράσινο νησάκι της Παναγίας (φώτο) στο οποίο μπορείτε να πάτε ακόμα και κολυμπώντας. Στο νησάκι υπάρχει η εκκλησία της Παναγίας και ένα μικρό κάστρο.

Κοντά στην Πάργα ανάμεσα από την Ανθούσα και την Αγιά σε ύψωμα που δεσπόζει όλης της περιοχής της Πάργας, είναι χτισμένο ένα ογκώδες επιβλητικό φρούριο. Το κάστρο του Αλή Πασά.


Δήμος Πάργας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου