6 Αυγ 2010

2.500 χρόνια από τη μάχη του Μαραθώνα

Σε κάθε σχεδόν μεγάλη πόλη του κόσμου γίνεται κάθε χρόνο ένας Μαραθώνιος δρόμος, 1700 περίπου. Από την αρχή του 2010 όλες αυτές οι πόλεις γιορτάζουν κατά τη διάρκεια του αγώνα την επέτειο των 2.500 χρόνων από τον πρώτο μαραθωνοδρόμο, τον αγγελιοφόρο Φειδιππίδη που έφερε την είδηση της νίκης των Αθηναίων στη μάχη του Μαραθώνα.

2500 Years of the Marathon Logo

Στο μαραθώνιο της Βοστώνης Έλληνες με παραδοσιακές στολές στεφάνωσαν τους νικητές του αγώνα που μαζί με της Νέας Υόρκης και του Τόκιο είναι οι σημαντικότεροι μαραθώνιοι ανά την υφήλιο.

Στο Μαραθώνα κατά τη διάρκεια του αγώνα στη κλασική διαδρομή που γίνετεαι το φθινόπωρο θα γίνουν εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου. Δείτε και τη δημοσίευση της IAAF για το γεγονός. Επίσημοι καλεσμένοι από όλη την υφήλιο θα παραστούν στην εκδήλωση.

Στη μάχη του Μαραθώνα 10.000 Αθηναίοι και 800 Πλαταιείς νίκησαν το στρατό των Περσών που ήταν 5 φορές μεγαλύτερος. Φέτος έγινε και διεθνές συνέδριο στο δήμο του Μαραθώνα για τη μάχη. Μάλιστα ετοιμάζεται και ταινία από το Ζακ Σνάιντερ το δημιουργό του "300"


update 4-9-2010
Ο μαραθώνιος της Αθήνας ήταν να γίνει 12 Σεπτεμβρίου στην επέτειο της μάχης. Μα τελικά αποφασίστηκε να γίνει 31 Οκτωβρίου στην κλασική φυσικά διαδρομή, με αριθμό- ρεκόρ συμμετεχόντων (22.000 άτομα). Από 25/10 θα αρχίσει το πρόγραμμα που περιλαμβάνει και το 18ο Παγκόσμιο Συνέδριο AIMS.


Το Σάββατο 11-9 θα γίνει παράσταση με τίτλο «Πανανθρώπινο Μαραθώνιο Κάλεσμα», το οποίο περιλαμβάνει: το διαδικτυακό πολυμεσικό δρώμενο με τίτλο «Φωνές ελευθερίας», την εκδήλωση υπογράφει ο συνθέτης από τη Νέα Υόρκη Αλέξανδρος Χαχάλης.

Update 30-10-2010

H αντίστροφη μέτρηση για τον ιστορικό αγώνα πλησιάζει στο τέλος της.

Τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στη χώρα μας.

Ρεκόρ συμμετοχών για το Μαραθώνιο καθώς και για τους αγώνες 5 και 10 χιλιομέτρων που θα γίνουν ταυτόχρονα για να μπορούν να τρέξουν και άτομα με μικρότερες αντοχές. Θα γίνει και αγώνας δυναμικού βάδην.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου