2 Ιουλ 2010

Τουρκικό σίριαλ για την "Ανταλλαγή Πληθυσμών"

Στην Τουρκία ετοιμάζεται νέα σειρά για την ανταλλαγή πληθυσμών. Θα έχει θέμα το δράμα της άλλης πλευράς. Την υποχρεωτική μετακίνηση, ξεριζωμό, μουσουλμάνων Ελληνικής υπηκοότητας από την Ελληνικής επικράτεια(εκτός Δυτικής Θράκης).

Η Συνθήκη της Λωζάνης(ορθότερα, η "Σύμβασις Περί ανταλλαγής των Ελληνικών και Τουρκικών πληθυσμών"), στο πρώτο άρθρο της προέβλεπε

Από της 1ης Μαΐου 1923, θέλει διενεργηθή η υποχρεωτική ανταλλαγή των Τούρκων υπηκόων, ελληνικού ορθοδόξου θρησκεύματος, των εγκατεστημένων επί των τουρκικών εδαφών, και των Ελλήνων υπηκόων, μουσουλμανικού θρησκεύματος, των εγκατεστημένων επί των ελληνικών εδαφών.
 ενώ στο δεύτερο άρθρο τονίζει

Δεν θα περιληφθώσιν εις την εν τω πρώτω άρθρω προβλεπομένην ανταλλαγήν:
  • α) οι Έλληνες κάτοικοι της Κωνσταντινουπόλεως·
  • β) οι Μουσουλμάνοι κάτοικοι της Δυτικής Θράκης.
Το "ιστορικό" σίριαλ θα έχει για σκηνοθέτη τον M.Çağatay Tosun(Μ. Τσαγάταϊ Τοσούν). Το όνομα του σίριαλ μπορεί να αποδοθεί ως "Το παραμύθι με τον μετανάστη"(Muhacir Masalı). Φαίνεται να είναι μεγάλη παραγωγή.

Το σίριαλ θα γυριστεί σε μεγάλα πλατό "στο Αϊβαλί και τη Θεσσαλονίκη".  Θα χρησιμοποιηθούν και τεχνικές 3D.

Η σειρά θα ξεκινήσει με τη "μετανάστευση" από τη Θεσσαλονίκη και θα εξηγεί μεταξύ άλλων τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες στην νέα τους πατρίδα μέχρι να προσαρμοσθούν.

Δεν ξέρω τι ποιότητα θα έχει το σενάριο, αν έστω θα θυμίζει πχ  το "Ματωμένα Χώματα" από την αντίθετη πλευρά, και τι αξιοπιστία θα έχει, πάντως έχει ενδιαφέρον και αξίζει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της νέας Τουρκικής σειράς "Το παραμύθι με τον μετανάστη"(Muhacir Masalı).


HaberTurk(turkish)
Milliyet Blog(turkish)

2 σχόλια: