30 Ιουν 2010

Η καστροπολιτεία του Μυστρά

Ελάχιστα χιλιόμετρα δυτικά της Σπάρτης βρίσκεται ο Μυστράς.

Ο Μυστράς ήταν το τελευταίο προπύργιο του Βυζαντίου. Στα μέσα του 13ου αιώνα όταν οι Φράγκοι κατέλαβαν την Πελοπόννησο, ο Γουλιέλμος ο Βιλεαρδουίνος έκτισε ένα κάστρο στην ανατολική πλευρά του Ταϋγέτου, στην κορυφή ενός υψώματος με απότομη και κωνοειδή μορφή που έμοιαζε με κεφάλι μυζύθρας γι αυτό και ονομάστηκε Μυζυθράς.


\


Όταν οι Φράγκοι ηττήθηκαν στη μάχη της Πελαγωνίας, το κάστρο του Μυστρά (Μυζηθρά) παραχωρήθηκε στον Βυζαντινό αυτοκράτορα. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών για να είναι ασφαλείς μαζεύονται γύρω από το κάστρο και δημιουργούν τη πόλη που την αποκαλούν "Χώρα"

Το 14ο αιώνα ο Μυστράς έγινε πρωτεύουσα της Βυζαντινής Πελοποννήσου, το "Δεσποτάτο του Μυστρά". Άξιοι δεσπότες όπως ο Μανουήλ Κατακουζηνός και οι Παλαιολόγοι έκαναν το Μυστρά κέντρο της πολιτικής και πνευματικής ζωής της Πελοποννήσου.

Η καστροπολιτεία χωρίζεται στην άνω και την κάτω χώρα, στην άνω είναι το παλάτι και τα μεγάλα αρχοντικά. Τα περισσότερα από αυτά είναι κτισμένα στην Άνω Χώρα αν και επιβλητικές οικίες αρχόντων δεν απουσιάζουν ούτε από την Κάτω Χώρα, με χαρακτηριστικότερα του Φραγκόπουλου και του Λάσκαρη.

Εδώ στέφθηκε αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος το 1449 ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου. Στο Μυστρά ήταν και η φιλοσοφική σχολή του Πλήθωνα του Γεμιστού.



Σήμερα ο Μυστράς είναι η καλύτερα σωζόμενη βυζαντινή πολιτεία στην Ελλάδα. Όταν ο επισκέπτης ανεβαίνει στην έρημη καστροπολιτεία βλέπει κομμάτια από τις οχυρώσεις, τη λεγόμενη Σιδερόπορτα μιά από τις πύλες, πολλές εκκλησιές όπως η Παντάνασσα στην οποία βρίσκεται ο τάφος της Θεοδώρας, της συζύγου του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, η Παναγία Οδηγήτρια, οι Άγιοι Θεόδωροι, η Αγία Σοφία και άλλες, υπάρχουν ακόμα αρχοντικά των πλούσιων κατοίκων και βέβαια τα ανάκτορα των Κατακουζηνών και των Παλαιολόγων.

Ένα απέραντο μουσείο είναι σήμερα ο Μυστράς. Όταν έπεσε στα χέρια των Τούρκων λίγο μετά την άλωση της Πόλης είχε 42.000 κατοίκους. Ο Βυζαντινός Μυστράς είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESKO.

Στο νέο Μυστρά και τα γύρω χωριά Παρόρι και Πικουλιάνικα υπάρχουν μικρά ξενοδοχεία και παραδοσιακοί ξενώνες για ευχάριστη διαμονή.

Πληροφορίες mystras.gr

Wikipedia

2 σχόλια:

  1. Εντός ολίγων ημερών θα βρίσκομαι εκεί!
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ΓΙΑΝΝΗΣΒΕΡ Είναι σίγουρο πως θα περάσεις καλά! Εγώ έχω πάει καμιά δεκαριά φορές.
    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή