23 Ιουν 2010

Νέο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη


Το 1983 στη Μυρτιά του Ηρακλείου Κρήτης, η τότε υπουργός πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη παρουσία του Οδυσσέα Ελύτη και του Αντώνη Σαμαράκη, εγκαινίασε το μουσείο του Νίκου Καζαντζάκη. Το νεοσύστατο τότε ίδρυμα είχε σκοπό τη διατήρηση της μνήμης για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, ο σκοπός αυτός εκπληρώθηκε, αλλά η αύξηση των εκθεμάτων και των αρχείων οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας ενός μεγαλύτερου και πιο σύγχρονου μουσειακού χώρου.

Το μουσείο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του ιστορικού χωριού Βαρβάροι, σημερινή Μυρτιά. Διαμορφώθηκε στο χώρο όπου βρισκόταν το πατρικό σπίτι της οικογένειας Ανεμογιάννη, οικογένειας συγγενικής με τον καπετάν Μιχάλη, τον πατέρα του Νίκου Καζαντζάκη.

Στο Μουσείο βρίσκονται χειρόγραφα και σημειώσεις του συγγραφέα, δείγματα αλληλογραφίας με μεγάλους στοχαστές, πολιτικούς και λογοτέχνες της εποχής του, πρώτες εκδόσεις των έργων του, σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αναμνηστικά από τα ταξίδια του, προσωπικά αντικείμενα, υλικό από θεατρικές παραστάσεις έργων του, εδώ και στο εξωτερικό, πορτρέτα και γλυπτά με τη μορφή του, δεκάδες ξενόγλωσσες εκδόσεις έργων του.

Το έργο υλοποιήθηκε κι έτσι το Σάββατο 3 Ιουλίου εγκαινιάζεται στη Μυρτιά Ηρακλείου Κρήτης το νέο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη.

Η βραδιά θα κλείσει με μια συναυλία ανοιχτή στο κοινό, της Μαρίας Φαραντούρη που θα θα ερμηνεύσει τραγούδια από τον κύκλο «Καπετάν Μιχάλη» του Νίκου Καζαντζάκη σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και από τον «Ζορμπά» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη.



Πηγή Ναυτεμπορική

Μουσείο Ν. Καζαντζάκη

2 σχόλια:

  1. ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ευχάριστο να ακούμε και κάτι θετικό στις μέρες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή