11 Ιουν 2010

Μετά τα βατράχια, ακρίδες και γιγάντια κουνούπια


Όταν έγραφα για τα βατράχια που είχαν πλημμυρίσει την Εγνατία είχα ξεκινήσει λέγοντας "μην ανησυχείτε δεν πρόκειται για τις πληγές του Φαραώ". Μήπως έκανα λάθος;

Επιδρομές ακρίδων απειλούν τις καλλιέργειες στη Λάρισα, λόγω καθυστέρησης του προγράμματος ψεκασμών, τα έντομα δεν καταπολεμήθηκαν στις εστίες γέννησής τους και αναπτύχθηκαν σχηματίζοντας σμήνη.

Στους δήμους Γόνων και Μακρυχωρίου, στην περιοχή των Τεμπών, τα πρώτα σμήνη άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους σε καλλιέργειες βαμβακιού γεμίζοντας ανησυχία τους αγρότες.

Ο αντινομάρχης αγροτικού τομέα, Κ. Σπανούλης μιλώντας για το συμβάν μεταξύ άλλων ανέφερε: Στο βαμβάκι οι ακρίδες μπορεί να καθυστερήσουν ή να μειώσουν την παραγωγή, καθώς η καλλιέργεια βρίσκεται στην αρχή της. Αυτό που πρέπει να προλάβουμε είναι οι επιδρομές σε μποστάνια με καρπούζια και πεπόνια, όπου η παραγωγή είναι έτοιμη για συγκομιδή και θα καταστραφεί ολοσχερώς.

Σε αρκετές περιοχές του Εβρου κάτοικοι τρομοκρατήθηκαν από την εμφάνιση πολύ μεγάλων κουνουπιών που έκαναν και ιδιαίτερο θόρυβο.

Σύμφωνα με τον κ. Κογιομτζή, ο οποίος ζήτησε επιστημονική ενημέρωση, το είδος αυτό του εντόμου, το οποίο μοιάζει με κουνούπι αλλά δεν είναι, πρόκειται για ένα έντομο της οικογένειας Culicinae. Σε πολλά μέρη χρησιμοποιείται για τη βιολογική καταπολέμηση άλλων εντόμων.

Τρέφεται με προνύμφες κουνουπιών και λόγω της μεγάλης και χοντρής προβοσκίδας του δεν μπορεί να τσιμπήσει το δέρμα των ανθρώπων, είναι ωστόσο ενοχλητική η εμφάνισή του και ο θόρυβος που κάνει.

Τι θα ακολουθήσει άραγε; λιμός; θα γίνουν τα νερά κόκκινα;



Πηγή για τα κουνούπια
Πηγή για τις ακρίδες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου