9 Ιουν 2010

Η Μίλητος

Αρχαίο θέατρο Μιλήτου
Η Μίλητος , ήταν κάποτε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Ιωνίας,  στα Νότιο-Δυτικά της Μικράς Ασίας.Την εποχή εκείνη λοιπόν, η Μίλητος ήταν λιμάνι αλλά με τις προσχώσεις του ποταμού Μαιάνδρου η θάλασσα απομακρύνθηκε. Έτσι, τώρα απέχει 10 χιλιόμετρα από την ακτή. Η περιοχή, κατά την Προϊστορική περίοδο ήταν νησί και αργότερα μετατράπηκε σε μια τριγωνική χερσόνησο.

Η Μίλητος. ήταν μια από τις ισχυρότερες πόλεις- κράτη της Ιωνίας είχε μεγάλο στόλο και ήταν μέλος της Αθηναικής συμμαχίας. Κατά τον 7ο και τον 6ο π.Χ. αιώνα, η Μίλητος είχε γίνει θαλάσσια αυτοκρατορία, έχοντας ιδρύσει μία σειρά από αποικίες στον Ελλήσποντο και τη Μαύρη θάλασσα.

Σήμερα, στη θέση Milet, στην επαρχία Αϊδινίου η οποία βρίσκεται μεταξύ επαρχιών Σμύρνης και Μούγλων, βρίσκονται ο αρχαιολογικός χώρος και το τοπικό Μουσείο με ευρήματα. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται τα ερείπια των αρχαίων πόλεων Έφεσος, Μαγνησία του Μαιάνδρου και Τραλλείς στην θέση της σημερινής πρωτεύουσας επίσης το διάσημο Ιερό του Απόλλωνα με το Μαντείο των Διδύμων..

Η Μίλητος ανέδειξε φιλοσόφους όπως το Θαλή, τον Αναξίμανδρο και τον Αναξαγόρα και ήταν η πατρίδα του Ιππόδαμου, του πρώτου πολεοδόμου του αρχαίου κόσμου.

Η Μίλητος συμπεριλαμβάνεται στα προγράμματα πολυήμερων εκδρομών στην περιοχή. Κοντινό νησί είναι η Σάμος από όπου υπάρχει δυνατότητα μονοήμερων.

 Ένα ντοκιμαντέρ για τη Μίλητο του ιδρύματος μείζονος Ελληνισμού απέσπασε το 1ο Βραβείο το 1998 στο 5ο Φεστιβάλ  Αρχαιολογικού Φιλμ στην Αμιένη της Γαλλίας. Μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.


πηγές
Περιήγηση στην αρχαία Μίλητο ΙΜΕ
Μίλητος Wikipedia
Επαρχία Αϊδινίου
Miletus the city of philosofers today is bad example...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου