3 Ιουν 2010

Στο Πόρο και το Γαλατά

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές εκδρομές του Σαββατοκύριακου για τους Αθηναίους είναι ο Πόρος. Ο Σεφέρης τον είχε παρομοιάσει με τη Βενετία.

Στο Πόρο που έχει 4.348 κατοίκους μπορείς να πας με φέρυ μποτ ή ιπτάμενο δελφίνι από το Πειραιά μα και οδικώς μέσω του ισθμό της Κορίνθου.

Ο Παυσανίας περιγράφει τον Πόρο σαν δύο νησιά τη Σφαιρία και την Καλαυρία για την οποία λέει πως ο Απόλλωνας την παραχώρησε στο Ποσειδώνα, ως αντάλλαγμα για τους Δελφούς. Η Καλαυρία είναι κατάφυτη με άφθονα νερά, ενώ η Σφαιρία ένας ηφαιστειογενής βράχος.

Μόλις το φέρυ μπότ πλησιάζει στο Πόρο βλέπεις στην ψηλότερη κορυφή του λόφου το Ιστορικό Ρολόι ανάμεσα σε φραγκοσυκιές και πεύκα. Η γειτονιά γύρω από το ρολόι είναι κτισμένη από το 15ο αιώνα.

Η παραλία θυμίζει κανάλι απο τη μια πλευρά ο Πόρος με τα μεγάλα νεοκλασικά και από την άλλη ο Γαλατάς. Στενά δαιδαλώδη γραφικά σοκάκια με λευκά ασβεστωμένα σπιτάκια στολισμένα με μπουκαμβίλιες, ανάμεσα τους συναντάς μικρά ταβερνάκια.

Βγαίνοντας από την πόλη στα ΒΔ βρίσκεται το Προγυμναστήριο, η πρώτη κατοικία του Όθωνα. Εκεί σήμερα γίνεται η κατάταξη και η προπαίδευση των ναυτών. Μετά τη σχολή μια μικρή διώρυγα χωρίζει τη Σφαιρία από την Καλαυρία. Στη συνέχεια βρίσκεται ο Συνοικισμός, πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία ζούσαν εκεί.

Μετά το Συνοικισμό ακολουθώντας τον ελικοειδή δρόμο ανάμεσα σε μεγάλα πεύκα, φτάνεις σε μια χαράδρα με πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Εκεί βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Αγίας Ζώνης.

Στο νοτιοανατολικό μέρος του Πόρου βρίσκεται η ιστορική Μονή Καλαυρίας, ή Μονή Ζωοδόχου Πηγής Πόρου, που έχει κτιστεί το 1713. Υπάρχουν ακόμα το Μικρό και το Μεγάλο Νεώριο, το λιμανάκι της Αγάπης και ο Ρώσικος ναύσταθμος.

poros-burtzi
Ανατολικά του λιμανιού βρίσκεται το μικροσκοπικό νησάκι Μπούρτζι με τα ερείπια του κάστρου που κατασκεύασε το 1827 ο Βαυαρός φιλέλληνας Κ.Έιντεκ, για την προστασία του λιμανιού. Είναι τόσο κοντά που πολλοί πάνε κολυμπώντας.

Το κυριότερο όμως αξιοθέατο που έχει να παρουσιάσει ο Γαλατάς αλλά και όλη η ευρύτερη περιοχή είναι το περίφημο Λεμονοδάσος. Βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης. Ο κατάφυτος λόφος από λεμονιές, αριθμεί πάνω από 40.000 δέντρα. Οι λεμονιές και οι πορτοκαλιές μοσχομυρίζουν, ενώ γύρω υπάρχουν διάσπαρτες ταβερνούλες.

Στο Βόρειο τμήμα του νησιού υπάρχουν τα ερείπια του Ναού του Ποσειδώνα, ο αρχαίος οικισμός Βαγιωνία που βρισκόταν στον κόλπο καταποντίστηκε στη θάλασσα μετά από σεισμό.

Παλιότερα ο Πόρος και ο Γαλατάς ήταν ιδανική τοποθεσία για τα γυρίσματα κινηματογραφικών ταινιών. Δεκάδες οι ταινίες που γυρίστηκαν εκεί : "Το παιδί και το δελφίνι"με τη Σοφία Λόρεν, "Η Αλίκη στο ναυτικό"με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, "Η κυρία δήμαρχος" με το Νίκο Κούρκουλο, "Μιά ζωή την έχουμε" με το Δημήτρη Χόρν. Όλες οι ταινίες!


περισσότερες πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου