31 Μαρ 2010

X - Woman Σιβηρία - Petralona 1 Ελλάδα

Με αφορμή την ανακάλυψη ενός νέου ξεχωριστού είδους ανθρώπου της Χ - Woman που έζησε στην προϊστορική περίοδο πριν από 30.000-50.000 χρόνια. Παλαιοντολόγοι εντόπισαν οστό δακτύλου σε σπήλαιο της Σιβηρίας και μέσω ανάλυσης DNA, διαπίστωσαν ότι ανήκει σε ένα εντελώς άγνωστο είδος ανθρώπου.

Θυμήθηκα το σπήλαιο των Πετραλώνων και την ανακάλυψη των σημαντικότατων ευρημάτων που μένει σχεδόν ανεκμετάλλευτη λόγο της διαμάχης των ειδικών για τη χρονολόγηση τους.

Ένα χιλιόμετρο από το χωριό Πετράλωνα της Χαλκιδικής βρίσκεται το σπήλαιο των Πετραλώνων. Είναι ανοικτό για το κοινό από το 1979 και δίπλα του λειτουργεί ανθρωπολογικό μουσείο.

Το σπήλαιο έγινε γνωστό το 1960 για την ανεύρεση του περίφημου απολιθωμένου ανθρώπινου κρανίου από τον κάτοικο των Πετραλώνων Χ. Σαρρηγιανίδη,για την χρονολόγηση του κρανίου οι κύριες απόψεις αποκλίνουν σημαντικά και το κρανίο θεωρείται πως ανήκει σε άνθρωπο που έζησε περίπου 700.000 χρόνια πριν από σήμερα κατά την μία και περίπου 200.000 χρόνια πριν από σήμερα κατά την άλλη.

Στο σπήλαιο ανακαλύφθηκαν από τον διεθνούς φήμης Δρα Άρη Πουλιανό τα ίχνη κατοίκησης ανθρώπων, λίθινα και οστέινα εργαλεία 700.000 περίπου ετών, των αρχαιότερων Ευρωπαίων προγόνων που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια προσέγγιση μεταξύ των ειδικών για τη χρονολόγηση του Petralona 1 οπως είναι διεθνώς γνωστό και το εύρημα παραμένει ανεκμετάλλευτο ανθρωπολογικά και αρχαιολογικά.





πηγές
BBC news.co.uk
Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου