8 Ιουν 2015

Σύμη

Update 8/6/2015.

Ένα από τα μικρότερα νησιά των Δωδεκανήσων, όγδοο σε μέγεθος για την ακρίβεια, είναι η Σύμη. Είναι όμως ένα από τα ομορφότερα.

Το φυσικό λιμάνι, ο Γυαλός μοιάζει με ένα πέταλο από νεοκλασικά σπίτια κτισμένα αμφιθεατρικά και με τα καταγάλανα νερά να κάνουν τον επισκέπτη που φτάνει με το καραβάκι από τη Ρόδο να μείνει άφωνος από την ομορφιά του τοπίου. Γι αυτό και πολλοί Ευρωπαίοι τουρίστες αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα στη Σύμη, το 5% του πληθυσμού είναι Άγγλοι.



Η πρωτεύουσα της Σύμης το Χωριό (Χώρα) συνδέεται οδικώς με το λιμάνι καθώς και με τους δύο οικισμούς το Πέδι, τον Νημπορειό και με την Ιερά Μονή του Μιχαήλ του Πανορμίτη που βρίσκεται στο νοτιότερο δυτικό άκρο της νήσου. και τη Μαραθούντα.

Το νησί είναι ορεινό, πετρώδες, άγονο και άνυδρο. Ψηλότερο βουνό είναι η Βίγλα (550 μ.) που σχεδόν χωρίζει το νησί στο βόρειο και νότιο εκ των οποίων το βόρειο είναι χαμηλότερο και περισσότερο καλλιεργήσιμο. Διαθέτει ελάχιστα πεδινά και υψίπεδα. Στα ορεινά, όμως, υπάρχει εκπληκτική βλάστηση. Σημαντικότερα μικρά οροπέδια είναι η "Δρακούντα", του "Μέσα Νιμοράκι", το "Ξίσος", ο "Μεγάλος Σωτήρη" και ο "Μικρός Σωτήρης", ενώ σημαντικότερες σχηματιζόμενες κοιλάδες είναι τα "Παναϊδάκια", του "Νημπορειού", με μεγαλύτερη την "κοιλάδα του Πεδιού" όπου και καλλιεργούνται έντονα.



Η Σύμη θεωρείται τουριστικός προορισμός παγκοσμίου βεληνεκούς λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής της.



Η Σύμη ανακηρύχθηκε νωρίς ως διατηρητέος οικισμός και κατάφερε να διατηρήσει τον κεντρικό χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής της. Στη Χώρα και τους οικισμούς στο εσωτερικό του νησιού τα σπίτια είναι από το 17ο αιώνα ενώ στο λιμάνι από το 19ο αιώνα γιατί τότε έπαψε ο φόβος των πειρατών και κατοικήθηκαν και τα παράλια.

Κυριότερα λιμάνια είναι ο Γιαλός, το κυρίως λιμάνι με το εξαίρετο αγκυροβόλιο, του Πεδιού, και νότιοδυτικά το λιμανάκι του Πανορμίτη που είναι ασφαλής, κυκλικό και με κατάφυτες γύρω πλαγιές, όπου στη παραλία του είναι κτισμένο το πανελλήνιο προσκύνημα ιδιαίτερα των ναυτικών του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.



Πληροφορίες για διαμονή.

Φωτογραφίες της Σύμης : Symi Photos
Wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου