28 Ιαν 2010

Το Google Earth δεν είναι απλώς ένας άτλαντας


Το Google Earth είναι ένα έξυπνο και πολυχρηστικό πρόγραμμα, το οποίο εδώ και λίγο καιρό είναι και στην Ελληνική γλώσσα.

Μπορείς να πάς σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη και όχι μόνο γιατί γυρίζει και ανάποδα για να περιηγηθείς στον έναστρο ουρανό. Από το ύψος κάποιων χιλιομέτρων μπορείς να κατέβεις λίγα μόνο μέτρα από το έδαφος, ώς την σκεπή του σπιτιού σου ας πούμε.




Google Earth ως πηγή φωτογραφιών


Υπάρχουν μάλιστα και φωτογραφίες. Χιλιάδες φωτογράφοι επαγγελματίες και ερασιτέχνες έχουν τοποθετήσει εκατομμύρια πανέμορφες φωτο οι οποίες βρήσκονται αποθηκευμένες στο Panoramio. Συνδέεται ακόμα με τη Wikipedia, το Youtube, και το National Geographic.

Υπάρχουν και φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης από διάφορα μέρη του κόσμου με μεγάλο τουριστικό ή καλλιτεχνικό ενδιαφέρον.

Τρισδιάστατα μοντέλα κτιρίων


Μπορείτε επίσης να δείτε τρισδιάστατα μοντέλα κτιρίων(βλ. πάνω φώτο την Ακρόπολη), στάδια, γέφυρες, κάστρα και πολλά άλλα. Βεβαιωθείτε ότι το επίπεδο τρισδιάστατων κτιρίων είναι ενεργοποιημένο και κάντε κλικ στο μοντέλο για να δείτε περισσότερες λεπτομέρειες. Αν σας ενδιαφέρει η δημιουργία 3D μοντέλων, κατασκευάστε το μοντέλο στο Google SketchUp και ανεβάστε το στην Τρισδιάστατη αποθήκη Google.


Google Street View



Το Street View είναι άλλη μια δυνατότητα του Google Earth. Πολλά βαν της εταιρίας τραβάνε στο επίπεδο πλέον των δρόμων φωτογραφίες σε "κάθε σημείο". Έτσι αν θέλετε πχ να δείτε γωνία 5ης λεωφόρου με κάποια οδό στη Ν.Υ. το βλέπετε σε 360 μοίρες, αν κατεβείτε αρκετά χαμηλά και έχετε επιλέξει το αντίστοιχο κουτάκι αριστερά!! Πρόσφατα, μετά από φασαρίες πήρε άδεια και στην Ελλάδα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων. Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε:



Google Earth Flight Simulator και άλλα Extras


Το Google Earth κρύβει μια έκπληξη: έχει FLIGHT SIMULATOR(εξομοιωτή πτήσης) στα Εργαλεία(tools)!!

Υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να παρακολουθήσετε το σούρουπο, την αυγή και την κίνηση των σκιών στην επιφάνεια της Γης, χρησιμοποιώντας το ρυθμιστικό ώρας, για να παρακολουθήσετε την ανατολή και τη δύση από οποιοδήποτε σημείο.

Το Google Earth συνεργάζεται με την UNESCO, τη NASA, μέχρι και το Παγκόσμιο Σεισμολογικό Ινστιτούτο, μπορείς να δεις όλους τους σεισμούς, τα ηφαίστεια και τις εκρήξεις τους όσο παλιά και να έγιναν, όλα τα μεγέθη σεισμών με το επίκεντρο το εστιακό βάθος κτλ.

Μέσω της WWF υπάρχουν πληροφορίες για όλα τα προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Με τη νέα έκδοση μπορείτε να δείτε παλαιότερες εικόνες της Γης. Εξερευνήστε το παρελθόν και δείτε πώς έχουν αλλάξει διάφορες τοποθεσίες με το πέρασμα του χρόνου.

Εξερευνάτε ακόμα και τη Σελήνη και Άρη στο Google Earth 5. Περιηγηθείτε σε σημεία προσελήνωσης, δείτε τρισδιάστατα μοντέλα των διαστημικών σκαφών που έχουν προσγειωθεί στη Σελήνη, εστιάστε σε φωτογραφίες 360 μοιρών και παρακολουθήστε σπάνιο τηλεοπτικό υλικό από τις αποστολές Apollo.

Για να μάθετε πως γίνονται όλα αυτά θα διαβάσετε και τις συμβουλές εκκίνησης, που εμφανίζονται στη μέση της οθόνης μόλις ανοίγεις το πρόγραμμα και που όπως είπαμε τώρα είναι στα Ελληνικά. Το help είναι καλό επίσης. Δείτε και το Google Earth forum.

Download


Το Google Earth κυκλοφορεί για Windows, Linux* και mac.


* Για linux μπορείτε να το εγκαταστήσετε από το Synaptic άν έχετε ενεργοποιημένο το Medibuntu repository ή από τη Google όπου και φορτώνετε σαν αρχείο bin. Για την εγκατάσταση .bin δες εδώ.


Το άρθρο αυτό το έγραψε ο m.blanco με συμβολή κι από τον xalki.


licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου