24 Ιαν 2010

Μεγάλο Δάσος-

Το Παρανέστιο δάσος γνωστό και σαν Μεγάλο δάσος ένα παραποτάμιο οικοσύστημα που εκτός από το τροπικού τύπου δάσος περιλαμβάνει πολλές λιμνοθάλασσες, λίμνες καθώς και αμμοθύνες, αυτό είναι ένα από τα τελευταία καταφύγια για το τσακαλι στην Ελλάδα. Υπάρχουν ακόμα πληθυσμοί βίδρας, αγριόγατας και λύκου.

Μεγάλη είναι και η ορνιθοπανίδα του συγκεκριμένου οικοσυστήματος.

Το δέλτα του Νέστου είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υγροβιότοπους σε ευρωπαϊκό έδαφος. Αποτελεί σημαντικό σταθμό ανεφοδιασμού των μεταναστευτικών πουλιών 310 είδη περνάνε για ξεκούραση και τροφή στο ταξίδι τους προς το νότο και αντίστροφα. Άλλα 130 είδη από τις Αρκτικές περιοχές περνάνε εδώ το χειμώνα τους. Υπάρχει και μια τρίτη ομάδα πτηνών που ζουν μόνιμα στο δέλτα.

Μεγάλη είναι και η ερπετοπανίδα της περιοχής. 9 είδη φιδιών, 2 είδη σαύρας, 2 είδη σαμιαμιδιών, η Φιδοσαύρα. υπάρχουν ακόμα 2 είδη χελώνας της ξηράς 2 του γλυκού νερού και 2 θαλάσσιες. Πολλά είδη βατράχου ένα από αυτά ζει πάνω στα δένδρα.


16 μικρές λίμνες γλυκού νερού και έλη στην περιοχή της Χρυσούπολης με καλαμιώνες, νούφαρα, ξερά και υγρά λιβάδια, μικρές θαμνώδεις εκτάσεις. Μια εκτεταμένη ζώνη με παραθαλάσσιες αμμοθύνες, οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες στη βόρεια Ελλάδα παρά την τεράστια μείωση τους τα τελευταία χρόνια. 7 ρηχές λιμνοθάλασσες με εκτεταμένους αλμυρόβαλτους, υγρα-λίβαδα και αλμυρίκια.

Το Δέλτα του Νέστου έχει αναγνωριστεί ως προστατευόμενο με σειρά διεθνών αποφάσεων και συνθηκών, μεταξύ των οποίων και από την ειδική συνθήκη RAMSAR.

Πριν από μερικά χρόνια στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας του δάσους αυτού ήταν ο λίγκας, τώρα έχει εκλείψει από την Ελλάδα. Νωρίς το πρωί καφετιές αρκούδες έκαναν μπάνιο και ψάρευαν στο ποτάμι, τώρα ίσως να έχουν κρυφτεί μερικές στα ορεινά. Το τοπίο με τις αμμοθύνες φάνταζε σαν την Αφρικανική έρημο, τώρα η θάλασσα έχει σκεπάσει το μεγαλύτερο μέρος του. Το ποτάμι ήταν βαθύτερο και οι λιμνούλες περισσότερες και μεγαλύτερες τώρα τα φράγματα αφήνουν κάθε μέρα και λιγότερο νερό να περάσει. Μήπως χρειάζεται παραπάνω προστασία από τον άνθρωπο, απ' ότι φαίνεται δεν είναι αρκετή.

Πέρσυ διοργανώθηκε για 3η χρονιά Αγώνας δρόμου Παρθένου Δάσους Παρανεστίου (Virgin Forest Ultra Trail). Κάτι σαν υπερμαραθώνιος, σε ανώμαλο δρόμο μέσα στο δάσος, μήκους 105 km.

update
Το 2010 στον Υπερμαραθώνιο Αγώνα Βουνού Παρθένου Δάσους (Virgin Forest Ultra Trail) μήκους 110 χλμ, αυτή τη χρονιά, που πήρε εκκίνηση το Σάββατο 2 Οκτωβρίου, πήραν μέρος 136 αθλητές από τους οποίους τερμάτισαν οι 117. Οι νικητές παρά το ότι δεν έχει και μεγάλη σημασία είναι Καμπαξής Παντελής και Μπόγκοτς Γιάτσεκ μαζί στην 1η θέση με χρόνο 11:40:37, και τρίτος τερμάτισε ο Κουρκουρίκης Ιωάννης με χρόνο 11:46:40. Πρώτη αθλήτρια με χρόνο 15:08:54 ήταν η Ματθαίου Αμαλία.

1 σχόλιο: