31 Δεκ 2009

Επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, updated 2014!

DIGEA
18 Ιουνίου η Αθήνα(Αττική) απέκτησε επίγεια ψηφιακή τηλεόραση(DIGEA). Ας ελπίσουμε, αυτή τη φορά να είναι οριστική η ημερομηνία που δίνουν! Το τηλέφωνο της DIGEA είναι 14510. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή (08:00 - 24:00). Help line τηλ. κέντρου: 211 3007404 . Ενώ για ΕΡΤ Ψηφιακή, τηλεφωνικό κέντρο ΕΡΤ  210-6066000.





--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Ενημέρωση προς επισκέπτες / αναγνώστες 27/7/2014:


Διαβάστε τα νέα εδώ: Ψηφιακή επίγεια τηλεόραση - 2ο switch-off με οριστική διακοπή αναλογικών εκπομπών 1η Αυγούστου σε
  1. Νομός Αττικής [Αγκίστρι – Αίγινα – Πόρος – Σαλαμίνα]
  2. Νομός Ευβοίας [Άνδρος – Κέα – Κύθνος – Σέριφος – Σκύρος – Σύρος – Τήνος]
Επέκταση της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης σε όλη την Ελλάδα με 156 κέντρα εκπομπής μέσα στο 2014. Εκτός πολλές περιοχές

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Update Ιούλιος 2012: Σταμάτησαν οι αναλογικές εκπομπές στα επίγεια ψηφιακά κανάλια εκτος ΕΡΤ από Υμηττό. Τι να κάνετε.


Διαβάστε τις νέες εξελίξεις στην ψηφιακή τηλεόραση Μάρτιος 2012: BBC World News και Deutsche Welle εκπέμπουν, μέρος του προγράμματος του πρίσμα για ΑΜΕΑ εντάσσεται στην ψηφιακή ΕΤ1!

Είναι η δεύτερη πλατφόρμα, αφού η κρατική ΕΡΤ εκπέμπει ήδη σήμερα  4 καινούρια, ψηφιακά κανάλια ήδη με το ΑΣΎΜΒΑΤΟ με DIGEA σύστημα όμως MPEG2. Μιλώντας για την ΕΡΤ, αυτή πήρε την απόφαση μεν να εκπέμψει με το ίδιο σύστημα MPEG4 με την DIGEA μεν, λέει όμως ότι δεν προλαβαίνει να κάνει την αλλαγή αυτή μέχρι τις 18 Ιουνίου δε. Με λίγα λόγια, όπως διαφαίνεται, με αποκωδικοποιητή MPEG-4, στο...μέλλον θα πιάνουμε ΟΛΑ τα κανάλια και DIGEA και ΕΡΤ. Διαβάστε παρακάτω δυο λόγια για τα συστήματα αυτά.

 Ποια κανάλια έχει η DIGEA;


Η ιδιωτική αυτή πλατφόρμα μετάδοσης επίγειου ψηφιακού προγράμματος συμπεριλαμβάνει τα γνωστά κανάλια Mega, Antenna, Star, Alpha, Alter, Σκάϊ και το...Μακεδονία tv και ονομάζεται όπως είπαμε DIGEA.

Update 2011: Η Digea έχει και άλλα κανάλια που πλέον αναμεταδίδονται ψηφιακά καιαπό Υμηττο(αν τα πιάνετε φυσικά. Βλ. παρακάτω): "Εκτός από τους 7 ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, ανέλαβε πρόσφατα και την ψηφιακή εκπομπή 8 τηλεοπτικών σταθμών περιφερειακής εμβέλειας της Αττικής 0-6TV ,ATTICA TV, EXTRA CHANNEL-3, HIGH TV, MAD TV, MTV Greece, NICKELODEON και SPORT TV, sunny κλπ στο λεκανοπέδιο της Αττικής."
Η DIGEA, εφαρμόζοντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση 21161/08, θα ξεκινήσει την εκπομπή ψηφιακού σήματος από τα κέντρo εκπομπής του Υμηττού από όπου θα βλέπει η Αττική αλλά και μια ευρύτατη περιοχή συμπεριλαμβανομένων των δυτικών παραλίων των Κυκλάδων και της ΝΔ Εύβοιας και της Αίγινας το οποίο  θα δώσει λύση σε όσους αντιμετώπιζαν προβλήματα λήψης κυρίως στα Νότια Προάστια και ειδικότερα στην περιοχή από τη Γλυφάδα μέχρι το Σούνιο.

Το αναλογικό σήμα θα συνεχίσει να εκπέμπεται από το κέντρο εκπομπής Υμηττού ενώ θα διακοπεί από το κέντρο εκπομπής της Αίγινας. Το κέντρο εκπομπής της Πάρνηθας δεν συμμετέχει στη μετάβαση και θα συνεχίσει να εκπέμπει αναλογικά.


Τι είναι επίγεια ψηφιακή τηλεόραση


Η Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση αποτελεί τη νέα(στην Ελλάδα) τεχνολογία μετάδοσης σήματος που πρόκειται να αντικαταστήσει την παραδοσιακή αναλογική που ξέραμε μέχρι σήμερα.

Σε μια συχνότητα σημερινή, με το νέο τρόπο εκπομπής, θα χωρούν περισσότερα κανάλια(DTV). Αν όμως με τη νέα μέθοδο εκπομπής, μια συχνότητα χρησιμοποιηθεί για να εκπέμψει ένα κανάλι τότε έχουμε αληθινό HDTV*.

Με λίγα λόγια, με τους αναλογικούς δέκτες που διαθέτει η πλειοψηφία σήμερα, δεν θα μπορεί να βλέπει αυτές της υψηλής ποιότητας ήχου και εικόνας(για περιεχόμενο δεν μιλάμε) εκπομπές. Και είναι σημαντικό αυτό να το καταλάβουμε, ότι πιθανότατα μετά το 2012 δεν θα υπάρχουν οι αναλογικές εκπομπές όπως τις ξέρουμε σήμερα.

Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση διαθέτει ηλεκτρονικό οδηγό  προγράμματος. Έτσι τώρα μπορώ να προγραμματίσω την εγγραφή κάποιου προγράμματος, να πληροφορηθώ για το πρόγραμμα που παίζει εκείνη τη στιγμή, αλλά και για ό,τι ακoλουθεί.

Μελλοντικά θα έχω περισσότερες επιλογές καναλιών

• Μελλοντικά θα έχω τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας  (HDTV...όπως Αμερική)

• Μελλοντικά θα έχω διαδραστικές υπηρεσίες(πχ ηλεκτρονικές αγορές)

Για την περίοδο μέχρι το 2012 προφανώς θα υπάρχουν παράλληλες μεταδόσεις των καναλιών που αναφέραμε, με τον παλιό και με τον καινούριο τρόπο. Αν και έτσι, στους αναμεταδότες μπορεί να γίνουν κάποιες αλλαγές.

Τι πρέπει να κάνουμε για να  δούμε επίγεια ψηφιακή τηλεόραση


Για να αρχίσουμε να βλέπουμε επίγειο ψηφιακό σήμα υπάρχουν 3 τρόποι:

  1. Αγορά ψηφιακής τηλεόρασης ΜΕ αποκωδικοποιητή ενσωματωμένο.
  2. Αγορά ενός κουτιού, του δέκτη/αποκωδικοποιητή, που απλώς θα μετατρέψει το σήμα για να το βλέπουμε με τις παλιές τηλεοράσεις.
  3. Αγορά ενός ψηφιακού  δέκτη/αποκωδικοποιητή USB, ή  κάρτα για τον υπολογιστή(ώστε να βλέπουμε τα προγράμματα στον υπολογιστή).

    Η ψηφιακή τηλεόραση πχ LCD που αγόρασα θα τα πιάνει;


    Δεν είναι σίγουρο!

    Μπορεί να αγοράσατε την τηλεόραση LCD αλλά μπορεί να μην έχει αποκωδικοποιητή μέσα! Φαντάζομαι θα υπάρχει δυνατότητα να σας το τοποθετήσουν μέ κόστος.

    UPDATE 2011: Υποτίθεται ότι και χαμηλό να είναι το σήμα εκπομπής εσείς πιάνετε πολύ καθαρά. Αλλά, δεν ισχύει. Μερικές περιοχες θα απαιτούν ενισχυτή

     Αν η κεραία δεν κοιτάζει σωστά, μπορείτε πχ να πιάσετε όλα τα ιδιωτικά, όλα τα κρατικά συν τα ραδιόφωνα τους αλλά να μην πιάνετε όλα πχ CINE+, PRISMA, SPORT+(καταργήθηκαν), ΡΙΚ κλπ!! Δοκιμάστε, αν έχετε, με εσωτερική κεραία να κάνετε αναζήτηση τότε μήπως πιάσουν. Αυτό, μέχρι να στρίψετε τη μεγάλη εξωτερική κεραία. Τα τελευταία κανάλια που ανέφερα και τα λεγόμενα περιφερειακά βρίσκονται στις συχνότητες 48, 54, 63. Τα υπόλοιπα σε 46 και 47.

    Όπως με ενημέρωσε φίλος "Τα κανάλια της ΕΡΤ είναι σε ψηλότερη συχνότητα πράγμα που τα κάνει αρκετά πιο δύσκολα στο συντονισμό (Θέλει να στραφεί η κεραία).. Εκπέμπουν δε σε διαμόρφωση QAM 64 που σε αντίθεση με τη Digea, τα κάνει ΠΑΡΑ πολύ ευαίσθητα στην ενίσχυση, μπορεί να μην παίζουν καθόλου σε κεντρική εγκατάσταση πολυκατοικίας με ενισχυτή.."

    * Δυό λόγια για High Definition. Μεγάλη υποψία να σας διακατέχει αν οι πολιτές λένε για μια συσκευή ότι είναι High Definition.

    Μελετήστε πρώτα στο ίντερνετ και μετά αγοράστε. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει εκπομπή HDTV(τέλος πάντων, ακούω ότι η NOVA έχει 1) και ΘΑ γίνει κάποτε. Για να δεις εκπομπή HD, ή Blueray DVD θέλει τηλεόραση HDTV όπως ακριβώς το γράφω(FullHD!!προσοχή και στα HD Ready ναι μεν αποδίδουν αλλά χαμηλότερης ποιότητας HD εικόνα. Εκτός κι αν λέει "HD ready 1080p").  Όχι μόνο HDMI κλπ. All HDTV is digital, but not all Digital TV is HDTV.

    Εξαφανίσανε το CNN International:


    UPDATE 2: 18/6/2010 Στο μεταξύ, μοιάζει να φάγανε σιωπηλά και αστραπιαία το εδώ και πολλά χρόνια μεταδιδόμενο CNN αναλογικά από το κανάλι 46 Υμηττού. Ένα άρθρο που γράψαμε "αποχαιρετίζοντας" τα ξένα λεγόμενα "δορυφορικά" κανάλια αποδεικνύεται προφητικό;

    29 Δεκ 2009

    Εγκαίνια για τη Σπηλιά του Δράκου στην Καστοριά

    Η σπηλιά του δράκου στην Καστοριά, το πιο σύγχρονο σπήλαιο των Βαλκανίων όπως υποστηρίζει ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Τσαμίσης εγκαινιάζεται σήμερα 29 Δεκεμβρίου, από τον Υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο και τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.

    11 χρόνια κράτησαν τα έργα για την αξιοποίηση της σπηλιάς του δράκου, εξοπλισμένη με τα πιο σύγχρονα συστήματα ανακύκλωσης του αέρα, με ηλεκτρονικό σύστημα που ελέγχει τη μετακίνηση των βράχων στο εσωτερικό της ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή ενημέρωση για τις όποιες γεωλογικές μεταβολές ώστε να υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για τους επισκέπτες. Επιτρέπεται η είσοδος σε ομάδες μέχρι 12 ατόμων ώστε να αναπληρώνεται ο αέρας στο εσωτερικό του σπηλαίου.

    Πλωτή γέφυρα από την οποία μπορεί κανείς να δει τις επτά λίμνες που υπάρχουν μέσα στη σπηλιά, μοναδική στην Ελλάδα με λίμνες γλυκού νερού. Ειδικές διαδρομές εκπληκτικής ομορφιάς κατασκευάστηκαν στη σπηλιά που πήρε το όνομα της από την είσοδό της που έχει τη μορφή στόματος δράκου.

    Μέσα στη σπηλιά ανακαλύφθηκαν οστά αρκούδας των σπηλαίων η ηλικία των οποίων εκτιμάται σε 10.000 χρόνια. Το σπήλαιο συγκοινωνεί υπογείως με τη λίμνη της Καστοριάς.





    Πηγή - φωτογραφία

    28 Δεκ 2009

    Το Μέγα Ρεύμα και η "Φράουλα του Αρναούτκιοϊ"

    Τις διάσημες, ροζ χρώματος, μικρού μεγέθους και έντονα αρωματικές φράουλες, τις φράουλες του Αρναούτκιοϊ (Arnavutkoy Cilegi), της παρήγαγε για πρώτη φορά στο Μέγα Ρεύμα του Βοσπόρου η οικογένεια Υψηλάντη.

     

     

    Το Μέγα Ρεύμα


     Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, στα μέσα του 15ου αιώνα η περιοχή άρχισε να ονομάζεται Αρναούτκιοϊ (Arnavutköy), δηλαδή Αρβανιτοχώρι, διότι ο Πορθητής εγκατέστησε στο ερημωμένο χωριό Αρβανίτες από την Hπειρο . Από τα μέσα του 19ου αιώνα άρχισε να επικρατεί το όνομα ‘Μέγα Ρεύμα’ το οποίο προέρχεται από το ρεύμα, γνωστό και ως Διαβολόρεμα, που κατεβαίνει από την Μαύρη Θάλασσα και τρέπεται στο σημείο αυτό του Βοσπόρου.

    Μέχρι τα μέσα του 19 αιώνα, όπως αναφέρεται, στο Μέγα Ρεύμα υπήρχαν Ρωμιοί και Εβραίοι και το χωριό θεωρούνταν ένα περιποιημένο, ζωντανό και όμορφο Ρωμαίικο(Ελληνικό) χωριό. Οι περισσότεροι από τους Εβραίους εγκατέλειψαν την περιοχή μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά. Μετά από λίγο άρχισαν να εγκαθίστανται στο Μέγα Ρεύμα και ορισμένοι μουσουλμάνοι και Αρμένιοι. Το 1914 ο πληθυσμός αναφέρεται ότι κατανέμεται ως εξής: 5972 Ρωμιοί, 493 Μουσουλμάνοι, 342 Αρμένιοι, 32 Εβραίοι και 642 αλλοδαποί. Εννοείται ότι, μετά τα γεγονότα του 1955 και 64 η κατάσταση έχει αλλάξει και σήμερα πιθανόν να ζούνε στο Μέγα Ρεύμα περίπου 80 Έλληνες.

    Στο Μέγα Ρεύμα πολλοί Ρωμιοί είχαν θαυμάσια και πανάκριβα αρχοντικά "πάνω στο κύμα", τα λεγόμενα γιαλιά(yalı). Πολλά δεν διασώζονται σήμερα όμως για μια ιδέα δείτε παρακάτω το βίντεο από το Μέγα Ρεύμα.Οι ντόπιοι ασχολούνταν κυρίως με την αμπελουργία και την αλιεία.

    Η φράουλα


    Η εισαγωγή της φράουλας οφείλεται στον Αλέξανδρο Ι. Υψηλάντη γύρο στο 1798. Γεννήθηκε το 1726 στην Κωνσταντινούπολη μέγας διερμηνέας της Υψηλής Πύλης και ηγέμονας της Βλαχίας(πάντως,  φαίνεται ότι αποκεφαλίστηκε στο τέλος...).  Έτσι, τα αμπέλια της Βυζαντινής περιόδου αντικαταστάθηκαν με την καλιέργεια φράουλας.

    Η ποικιλία ονομάστηκε "Οθωμανική φράουλα". Κάθε χρόνο τον Μάϊο-Ιούνιο, μαζευόταν με το χέρι η φράουλα και αφού τις τοποθετούσαν σε μακρόστενα ειδικά καλάθια τις κατέβαζαν στην πλατεία στην προβλήτα(σκάλα) για να την πουλήσουν.

    Η ποικιλία Οθωμανική φράουλα, είναι λεπτή και εύθραυστη, και σε αντίθεση με άλλα είδη φραουλών πρέπει να μαζευτεί μέσα σε ένα μήνα. Από 20 Μαΐου μέχρι 20 Ιουνίου. O σπουδαία γεύση και το έντονο άρωμα όπως και το ροζ χρώμα είναι τα χαρακτηριστικά της.

     Το ότι στο Μέγα Ρεύμα, ακόμη και πριν από 25-30 χρόνια καλλιεργούνταν 25 με 30000 κιλά Φράουλας του Αρναούτκιοϊ σε 400 στρέμματα φαντάζει απίστευτο. Αν και σήμερα βλέπουμε μερικά άτομα που υποστηρίζουν ότι την καλλιεργούν(μερικές εκατοντάδες κιλά) στο Μέγα Ρεύμα. Επίσης σε μια περιοχή της Μαύρης θάλασσας ίσως καλλιεργείται μια παρόμοια ποικιλία σήμερα.

    Πριν από 60 χρόνια, Τούρκικες οικογένειες από τον Πόντο στο Μεγάλο Ρεύμα, έχοντας μάθει την τέχνη από τους ρωμιούς πήραν στα χέρια τους την καλλιεργεια αυτής της ποικιλίας. Η καλλιέργεια φράουλας στο Μ. Ρεύμα συνεχίστηκε μέχρι τη δεκαετία του 1960.

    Πηγές
    http://zaman.com.tr/haber.do?haberno=855696&keyfield=72756D6C6172     [τουρκικά]
    http://www.milliyet.com.tr/2004/01/16/cumartesi/cum03.html                            [τουρκικά]
    http://kassiani.fhw.gr/constantinople/Forms/fLemmaBodyExtended.aspx?lemmaID=11079#noteendNote_6
    http://www.ufuksarisen.com/arnavutkoyens.html                                               [τουρκικά]









    [Αν δεν μπορείτε να δείτε το βίντεο εδώ(πχ με λίνουξ), δεξί κλικ και "watch on Youtube]


    licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License.

    20 Δεκ 2009

    Χιονοδρομικά Κέντρα της Ελλάδας με τηλέφωνα, χάρτη

    Στο άρθρο αυτό θα δείτε όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, τα τηλέφωνα και τις ιστοσελίδες τους, χάρτη Google με τις τοποθεσίες καθώς και κάποιες γενικές πληροφορίες γι αυτά.


    Update 12/2012 Λόγω της οικονομικής κρίσης οι τιμές σε όλα τα χιονοδρομικά έχουν πέσει αρκετά, βέβαια διαφέρουν σε κάθε χιονοδρομικό. Ο Παρνασσός που είναι ένα απο τα ακριβότερα έχει είσοδο 15ευρω τις καθημερινές 30 τα Σαββατοκύριακα (τα παιδιά πληρώνουν μισό)...  Η Βασιλίτσα απ την άλλη 10 τις καθημερινές 13 Σαββατοκύριακα και αργίες.

    Μπορεί η Ελλάδα να είναι παγκοσμίως γνωστή για την καταγάλανη θάλασσα και τα υπέροχα νησιά της, το μεγαλύτερο όμως τμήμα της είναι ορεινό. Τις τελευταίες δεκαετίες άρχισαν να λειτουργούν κέντρα χειμερινών σπόρ που αξιοποιούν τουριστικά τα πανέμορφα βουνά και προσπαθούν να κάνουν τη χιονοδρομία και το άθλημα του σκι δημοφιλή.

    Greece's Ski Centers with a Google Map and telephones, websites.



    Sκi Center Lailias
    Λαϊλιάς, Σέρρες, Greece(27 χιλ. από την πόλη των Σερρών)
    τηλ.23210-58784, 62400

    Στη βόρεια πλευρά του Aλή Mπαμπά, μέσα σε δάσος από οξυές και πεύκα, σε υψόμετρο 1600μ. βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά, δημιούργημα του Eλληνικού Oρειβατικού Συλλόγου (EOΣ) Σερρών.
    Διαθέτει μιά βασική χιονοδρομική πίστα συνολικού μήκους χιλίων (1000)μ. και πλάτους 60μ. η οποία εξυπηρετείται από ένα συρόμενο χιονοδρομικό αναβατήρα, μήκους 850μ,που μπορεί να μεταφέρει επτακόσια (700) άτομα την ώρα. Διαβάστε περισσότερα...

    Βόρας - Καϊμάκτσαλάν

    Όρος Βόρας, Έδεσσα, Greece(583 χλμ από Αθήνα)
    23810-32000‎

    Το Χ. Κέντρο πήρε το όνομά του από το τοπωνύμιο του όρους το οποίο το φιλοξενεί. Η λέξη «Καιμάκτσαλαν», σύμφωνα με την ανάλυση του φιλόλογου καθηγητού και επίτιμου Λυκειάρχη κ Ν. Σιδηρόπουλου, έχει τούρκικες ρίζες και σημαίνει κατά λέξη ο κλέφτης του καϊμακιού, του αφρού. Διαβάστε περισσότερα...

    Χιονοδρομικό Κέντρο 3-5 Πηγάδια

    Νάουσα 59200, Greece
    23320-44981-5

    Το χιονοδρομικό κέντρο "3-5 Πηγάδια" βρίσκεται στην δυτική πλευρά του όρους Βέρμιον σε υψόμετρο 1430-2005 μ. Απέχει 17χλμ. από την πόλη της Νάουσας και ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος παραμένει πάντοτε ανοικτός κατά την χειμερινή περίοδο. Διαβάστε περισσότερα...

    ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΜΕΤΣΟΒΟΥ Α.Ε.


    Γεωργίου Αβέρωφ, Μέτσοβον 44200, Greece
    26560-29111

    Το χιονοδρομικό κέντρο Μετσόβου <<Πολιτσές>> από το έτος κατασκευής του μέχρι και τον Οκτώβριο του 2005, κατά βάση λειτουργούσε όλη τη χειμερινή σεζόν (Νοέμβριος - Δεκέμβριος). Το χιονοδρομικό κέντρο Μετσόβου <<Πολιτσές>> από το έτος κατασκευής του μέχρι και τον Οκτώβριο του 2005, κατά βάση λειτουργούσε όλη τη χειμερινή σεζόν (Νοέμβριος - Δεκέμβριος). Διαβάστε περισσότερα...

    ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΑΛΑΚΡΟΥ--ΔΡΑΜΑ

    2522041811

    Το Φαλακρό όρος με το αναμορφωμένο πλέον χιονοδρομικό κέντρο είναι αναμφίβολα ο καλύτερα αξιοποιημένος τουριστικός πόρος που διαθέτει σήμερα όχι μόνο ο Ν. Δράμας αλλά η ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και κατατάσσεται μέσα στα τρία πρώτα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας.
    Συνδυάζει πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, πίστες δρόμου αντοχής, μονοπάτια πορείας, ορειβασίας (Ε6), πλούσιες συνθήκες χιονιού, ελεύθερο ορίζοντα...Διαβάστε περισσότερα

    ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΓΓΑΙΟΥ

    22510227727, 231067

    Το χιονοδρομικό κέντρο του Παγγαίου βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την πόλη της Καβάλας. Είναι ένα μικρό κέντρο που προσελκύει τους επισκέπτες της περιοχής, καθώς συνδυάζει την άμεση επαφή με την πανέμορφη χιονισμένη φύση με την διασκέδαση.Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται σε υψόμετρο 1750 – 1950 μ. στο βουνό Παγγαίο και το συναντάμε στην τοποθεσία Κοιλάδα του Ορφέα. Διαβάστε περισσότερα...


    Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, Βέρμιο



    Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, είναι το πρώτο οργανωμένο Χιονοδρομικό Κέντρο της Χώρας. Λειτουργεί από το 1934, χρονιά που οργανώθηκαν οι πρώτοι Πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας. Βρίσκεται σε υψομετρο 1530μ.Απέχει 24 χιλιομετρα απο τη Βέροια, 20 χιλιομετρα απο τη Ναουσα, 95 χιλιομετρα απο τη Θεσσαλονικη και 74 χιλιομετρα απο τη Κοζανη. Χαρακτηριστικά το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου διαθέτει πολλους και συγχρονους αναβατήρες για την άνετη και γρήγορη εξυπηρέτηση των σκιερ, μεγαλη ποικιλία στίβων με πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, Διαβάστε περισσότερα...


    Χιονοδρομικό Κέντρο Πισοδερίου (Βίγλα), Βέρνο, Φλώρινα

    23850 45800-1

    Το Πισοδέρι είναι ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα. Σήμερα είναι ένα σύγχρονο χιονοδρομικό με πολλούς αναβατήρες και πίστες. Στο χιονοδρομικό κέντρο υπάρχουν 10 πίστες ολυμπιακών προδιαγραφών, οι οποίες μπορούν να εξυπηρετήσουν όλες τις κατηγορίες των σκιέρ και των snowboarders καθώς και 5 αναβατήρες (3 συρόμενοι και 2 εναέριοι). Διαθέτει επίσης χώρο στάθμευσης 500 αυτοκινήτων.Στα "ισχυρά σημεία" του χιονοδρομικού κέντρου συγκαταλέγεται το γεγονός ότι βρίσκεται πάνω στον εθνικό δρόμο Φλώρινας - Καστοριάς, Διαβάστε περισσότερα...

    Χιονοδρομικό Κέντρο Βίτσι--Καστοριά

    (+30) 24670 24884

    Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίτσι απέχει 22χλμ. από την πόλη της Καστοριάς και ο δρόμος που οδηγεί εκεί είναι ασφαλής και εκχιονίζεται καθημερινά.Το Χιονοδρομικό Κέντρο Βίτσι βρίσκεται σε υψόμετρο 1610 μ. έως 1880 μ. στο όρος Βέρνο στην περιοχή Οξυά καθώς βρίσκεται μέσα σε πυκνό δάσος οξυάς.
    Διαβάστε περισσότερα...


    Χιονοδρομικό Κέντρο Χρυσό Ελάφι, Βέρμιο

    23310 49220

    Το Χρυσό Ελάφι είναι το μοναδικό ιδιωτικό χιονοδρομικό κέντρο.
    Λειτουργεί από το 1980 και βρίσκεται στην περιοχή Βολάδα Σελίου, ακριβώς δίπλα στο Εθνικό Χιονοδρομικό κέντρο Σελίου. Απέχει 1,5 km από το γραφικό και όμορφο ορεινό χωριό Σέλι , 24 από την Βέροια, 20 από την Νάουσα και 90 από την Θεσσαλονίκη, το υψόμετρο είναι 1540 – 1660 μ.
    Υπάρχουν 2 συρόμενοι αναβατήρες μήκους 900 μ. και 600 μ. αντίστοιχα. Οι πίστες είναι 4 κόκκινη , μπλε και κιτρίνη με συνολικό μήκος 3,5 km , για αρχάριους, αλλά και πιο έμπειρους σκιέρς. Διαβάστε περισσότερα...


    View Χιονοδρομικά Κέντρα Ελλάδας in a larger map

    Update 22/12/2011

    Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου, Πιέρια Όρη

    23510-82994

    Το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου βρίσκεται στα Πιέρια όρη στη θέση "Παπά Χωράφι", σε υψόμετρο 1450μ. Σε μια προνομιακή τοποθεσία με καταπληκτική θέα προς τον Όλυμπο και τον Αλιάκμονα. διαθέτει έναν εναέριο αναβατήρα διθέσιο, 2 συρόμενα, (Απόλλων μήκους 800μ. και Ερμής μήκους 800μ.) 2 Baby Lift μήκους 150μ. το καθένα και 10 πίστες με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας ώστε να ικανοποιούνται τόσο οι έμπειροι και απαιτητικοί σκιέρ, όσο και οι αρχάριοι. Διαβάστε περισσότερα...


    Χιονοδρομικό Κέντρο Ολύμπου

    24930-62163

    Βρίσκεται στην τοποθεσία Βρυσοπούλες. Ανήκει στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα αρχικά του ΚΕΟΑΧ σημαίνουν Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνος Χιονοδρομιών.Στο χιονοδρομικό του Ολύμπου, μολονότι ανήκει στον Στρατό, μπορούν να κάνουν σκι όλοι οι Ελληνες πολίτες και μάλιστα δωρεάν, αρκεί να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητά τους ή το διαβατήριό τους. Οι αλλοδαποί θα πρέπει να έχουν πάρει ειδική άδεια από το ΓΕΣ. Στο χιονοδρομικό μπορείτε να κάνετε χρήση του καφέ της μονάδας (ΚΨΜ) αλλά δεν θα βρείτε φαγητό.Η είσοδος επιτρέπεται μόνο τα Σαββατοκύριακα.. Διαβάστε περισσότερα...


    Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας

    24620 84850

    Μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον στο βορειοδυτικό τμήμα του νομού Γρεβενών, σε απόσταση 42 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, στην καρδιά της αθάνατης Πίνδου , βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας. Η φύση της Πίνδου παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου. Πίστες Πηγές μήκος 1060, Δίας μήκος 1000 μ (αθλητική), Λίμνες μήκος 1850 μ, Δίστρατο μήκος 1630 μ. Διαβάστε περισσότερα...



    Χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου

    Σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από τα Τρίκαλα και 20 χ.λ.μ. από την Πύλη βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Περτουλίου. Στην περιοχή του Περτουλίου υπάρχουν ξενοδοχεία ,ενοικιαζόμενα δωμάτια ,ταβέρνες και άλλα καταστήματα.Το χιονοδρομικό κέντρο αποτελείτε από τρεις πίστες και τρεις αναβατήρες. Μία πίστα κόκκινη μήκους 1,500μ, μία μπλε μήκους 400μ και μία πράσινη εκπαιδευτική μήκους 80μ. Επίσης υπάρχει ένας εναέριος διθέσιος αναβατήρας μήκους 1,170μ, ένας συρόμενος μήκους 350μ και ένα μπέιμπι λίφτ μήκους 60μ. Διαβάστε περισσότερα...




    Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου

    Update 16/12/2011
    24280.7371

    Η κορυφή που φιλοξενεί το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου είναι οι Αγριόλευκες, με υψόμετρο 1471 μέτρα. Διαθέτει δυο εναέριους αναβατήρες. Υπάρχουν 2 πίστες για αρχάριους (Κενταύρων, αρχαρίων) η πίστα πυλώνες, μέτριας δυσκολίας 500μ, η Θέτις μέτρια έως δύσκολη από 200-1035μ, ο Ιάσων μέτρια ως δύσκολη 500μ, το Πανόραμα μέτρια ως δύσκολη 1050μ. καθώς και πίστα δρόμου αντοχής 5000μ. Διαθέτει καταφύγια και σαλέ για ευχάριστη διαμονή (Σαλέ Αγριόλευκες 2428073702). Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται στα μέσα περίπου της απόστασης Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Διαβάστε περισσότερα...
    Pelionski.gr

    Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου

    (22370) 23506 - 21111 - 21112

    Σ' ένα οροπέδιο του Βελουχιού, σε υψόμετρο 1840 μ. στη θέση "Διαβολότοπος", βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου, που απέχει 12 χλμ. από την πόλη του Καρπενησίου. Διαθέτει 10 πίστες διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας κυμαινόμενης υψομετρικής διαφοράς από 1800-2040μ., 7 αναβατήρες (3 συρόμενους, 4 εναέριους), με δυνατότητα εξυπηρέτησης 5.150 ατόμων/ώρα, καταστήματα πώλησης και ενοικίασης ειδών σκι και μηχανοκίνητων έλκηθρων, σχολή σκι. Διαβάστε περισσότερα...

    Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

    27430 22229

    Στον Παρνασσό λειτουργεί από το Δεκέμβριο έως αρχές Μαΐου, σε υψόμετρο 1.600-2.250 μέτρα, στις τοποθεσίες Κελάρια και Φτερόλακκα, το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, το μεγαλύτερο και αρτιότερα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας μας. Το Κέντρο διαθέτει 19 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές, 10 μονοπάτια και τρεις μίνι πίστες αρχαρίων όλων συνολικού μήκους περίπου 36 χιλιομέτρων. Οι πίστες είναι μήκους κατάβασης από 50 μ. έως 4 χλμ. για αρχαρίους, μέσους και καλούς χιονοδρόμους. Για τους λάτρεις της περιπέτειας, υπάρχουν 12 εκτός πίστας "μαύρες" διαδρομές με πραγματικά βαθύ χιόνι και πολλή-πολλή αδρεναλίνη. Διαβάστε περισσότερα...

    Αθλητικό-Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

    27430 22229

    Το Αθλητικό-Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας βρίσκεται στο οροπέδιο του ομώνυμου βουνού, λίγα χιλιόμετρα πάνω από το χωριό Ανω Τρίκαλα Κορινθίας και σε απόσταση μόλις μιάμισης ώρας από το κέντρο της Αθήνας. Μια πίστα με συνολικό μήκος 500 μέτρων.

    Χιονοδρομικό Κέντρο Μαίναλου

    210-5781880

    Το χιονοδρομικό κέντρο Μαίναλου βρίσκεται στην καρδιά της Πελοποννήσου στο ομώνυμο βουνό και συγκεκριμένα στην περιοχή Οστρακίνα. Απέχει 30 χλμ από την Τρίπολη και 162 χλμ από την Αθήνα. Στο χιονοδρομικό κέντρο υπάρχει Snowboard park , πίστα ειδικά διαμορφωμένη για Snow tubes , και προβλέπεται να λειτουργήσει η πρώτη πλαστική πίστα χιονοδρομίας . Διαβάστε περισσότερα...

    Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων

    26920 24 451, 26920 24 452

    Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων βρίσκεται στη ΒΔ πλευρά του Χελμού και σε υψόμετρο 1700μ. (Ξερόκαμπος) έως 2.340μ. (Νεραϊδόραχη).Διαθέτει 7 αναβατήρες, 12 πίστες, και απέχει 14 χλμ. από τα Καλάβρυτα και 203 χλμ από την Αθήνα. Διαβάστε περισσότερα...



    --------------------
    Τα σημεία που απεικονίζουν τις τοποθεσίες των χιονοδρομικών κέντρων στο χάρτη "Χιονοδρομικά Κέντρα Ελλάδας", όπως και οι ονομασίες των κέντρων, έχουν μπεί από τον χρήστη αυτόν ο οποίος προφανώς έχει το site visitgreece.eu

    photo
    http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Obertauern_ski_area.jpg


    licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License.

    18 Δεκ 2009

    Σπήλαιο Δυρού


    Το ομορφότερο λιμναίο σπήλαιο στον κόσμο

    Στα τέλη του 19ου αιώνα στη νότια Πελοπόννησο κοντά στο Γύθειο ανακαλύφθηκε ένα πανέμορφο λιμναίο σπήλαιο.

    Xωρίζεται σε τρία διαφορετικά σπήλαια, στο σπήλαιο Bλυχάδα που είναι επισκέψιμο, και τα σπήλαια Aλεπότρυπα και Kαταφύγι, τα δύο τελευταία μόνο σπηλαιολόγοι μπορούν μέχρι τώρα να επισκεφτούν γιατί ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η εξερεύνηση και χαρτογράφηση τους.

    Η σπηλαιολογική εταιρία  χαρτογράφησε το μη επισκέψιμο τμήμα του σπηλαίου μετά από μακροχρόνιες αποστολές.

    " στην αποστολη χαρτογραφισης του χερσαιου τμηματος του σπηλαιου αυτου!!! ο κοσμος ευτυχώς η δυστυχώς δεν εχει προσβαση σε αυτο το κοματι!!...μετα απο μια σπηλαιοκαταδυση με τον κορυφαιο σπηλαιοδυτη Αβαγιανο...και με ολους σπηλαιοσυντροφους το θεαμα που αντικρυσα ηταν πραγματικα απιστευτο!!! ενα τεραστιο χερσο σπηλαιο με ολολευκους σταλακτητες και σταλαγμητες!!! οι δε μορφολογια τους κατι το εξω-πραγματικο...ειχαν το παχος μιας τριχας μαλιου...και ηταν σαν τεραστιοι ολολευκη αχινοι"  Περιγράφει ο σπηλαιολόγος Kostantinos Sideris φίλος από το .facebook.που μετείχε στις αποστολές ως το 2011.

    Το επισκέψιμο τμήμα του σπηλαίου ανακαλύφθηκε το 1898 από τον Π. Αραπάκη που εξερεύνησε και το πρώτο τμήμα του. Στο σπήλαιο και συγκεκριμένα στην Αλεπότρυπα, ανακαλύφθηκαν ευρήματα που μαρτυρούν ότι ήταν κατοικήσιμο από το 6000 πΧ.

    Κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι μεγάλοι και οι πολύχρωμοι σταλαγμίτες του που έχουν ενωθεί με το βυθό του σπηλαίου, αλλά και σταλακτίτες που παριστάνουν μορφές ζώων ή ανθρώπων και στους οποίους έχουν δοθεί ονόματα.

    Περιγραφικά ονόματα έχουν δοθεί και στα τμήματα του σπηλαίου, αίθουσα των θαυμάτων, αίθουσα των ναυαγίων, κρυφό παλάτι, Ηράκλειες στήλες. Η περιήγηση γίνεται με βάρκες.

    Λειτουργεί και νεολιθικό μουσείο, στο οποίο εκτός από τα εργαλεία και τα σκεύη υπάρχει και διατηρημένος σκελετός ανθρώπου. Το σπήλαιο ήταν κατοικία, χώρος εργασίας, αποθήκη αγαθών ακόμα και νεκροταφείο για το νεολιθικό άνθρωπο, λόγο του άφθονου πόσιμου νερού.

    Το 3200 πχ η κατοίκηση διακόπηκε λόγο σεισμού που έφραξε την είσοδο.

    πηγή


    16 Δεκ 2009

    High Tech δώρα για τις γιορτές

    Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και η πρωτοχρονιά και το Είναι-(Α)δύνατον παρουσιάζει μερικές ιδέες για high tech και μη δώρα και gadgets από τα 5 μεγαλύτερα ηλεκτρονικά καταστήματα(e-shops) της Ελλάδας!

    Δεν είναι υποχρεωτικά προτάσεις αλλά ιδέες. Μπορείτε να ελέγξετε online ή ...offline τα χαρακτηριστικά και τις τιμές, αν σας βολεύει κλπ.

    e-shop.gr



    TV Tuner USB. Εξωτερική δέκτες επίγειας τηλεόρασης για τον υπολογιστή. Δεν μπλέκεστε με ανοίγματα κουτιών υπολογιστή, τοποθέτηση κάρτας κλπ. Τοποθετείται με USB. Προσοχή, υπάρχουν δέκτες μόνο για αναλογική τηλεόραση, που θα καταργηθεί σε μερικά χρόνια, και δέκτες που υποστηρίζουν και επίγεια ψηφιακά και αναλογικά κανάλια. Μερικά λένε ότι είναι HD ready, αλλά δεν ξέρω αν η Ελλάδα ειναι HD ready. Ορισμένα προσφέρουν και δυνατότητες επεξεργασίας και καταγραφής βίντεο. Τιμές από €27!


    SONY OPTIARC BLU RAY BC-5600S SLIM COMBO SATA BULK. Απολαύστε Blu-Ray ταινίες και γράψτε τις σε DVD στον υπολογιστή σας. Συμβατά Πρότυπα: BD-ROM, BD-AV, DVD-ROM, DVD-Video, CD-DA, CD-ROM (XA), CD Extra, Video CD, Photo CD, CD Text.Τιμή  €159.


    VERBATIM 500GB 2.5'' PORTABLE HARD DRIVE USB 2.0 SUNKISSED YELLOW. Εξωτερικός σκληρός δίσκος. Χωρητικότητα: 500GB. Τύπος Σύνδεσης: USB 2.0 / USB 1.1 compatible. 135mm x 85mm x 25mm. ιιμή €89.


    SAMSUNG SPF-71ES 7'' DIGITAL PHOTO FRAME WHITE. Ηλεκτρονική κορνίζα για τις ψηφιακές σας φωτογραφίες. Ζωντανέψτε τις φωτογραφίες σας αντί να μένουν στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή σας. Τιμή €49.


    DAEWOO SKYPE DECT HS315. Με το ασύρματο τηλέφωνο αυτό, μπορείτε να πραγματοποιήσετε συνηθισμένες τηλεφωνικές κλήσεις αλλά και ιντερνετικές κλήσεις με χρήση του λογισμικού Skype και των μονάδων SkypeOut. Τιμή €69.



    you.gr



    USB CUP WARMER+4PORT HUB. Ζεσταίνετε τον καφέ σας με τη βοήθεια του USB του computer. Τιμή €9,71.


    USB ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ ΕΥΚΑΜΠΤΟ ΦΩΤΙΖΟΜΕΝΟ.Εύκαμπτο, αδιάβροχο, φωτιζόμενο και απόλυτα ανθεκτικό. Τιμή €34,15.


    USB INTERNET RADIO CHRONOS. Ραδιόφωνα FM στο pc σας. Τιμή €20,18.

    plaisio.gr



    HTC Diamond 2 Greek OS

    Έξυπνο κινητό τηλέφωνο, αυτό μοντέλο της HTC ενσωματώνει WVGA οθόνη 3,2 ιντσών που σας προσφέρει την ιδανική multimedia εμπειρία σε μια κινητή συσκευή, και επαναστατική τεχνολογία αφής TouchFLO 3D. Χρησιμοποιεί τα νέα Windows Mobile 6.5 Professional--Ελληνικά. Τιμή €399.


    Transcend V60 Flash USB Οrange (USB 2.0, 32GB). Flash USB. Ένας μικρός σκληρός δίσκος στην "τσέπη" σας. Τιμή €85,25



    multirama.gr


    MGE UPS Protection Box 5 Tel@ - καταστολέας υπέρτασης. Πρέπει να συνδέεται στο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος με χρήση πρίζας ρεύματος με 2 Φάσεις + γείωση (2P+E). Είναι ιδανικό για προστασία των ηλεκτρονικών σας συσκευών από τις διακυμάνσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Τιμή €24,99.


    Fellowes BritePad Football - Mouse pad. Σε "σχήμα" μπάλας ποδοσφαίρου(...2 διαστάσεων). Τιμή €6,9.

    shop21.gr(Update 19/10: μόλις...ανέστειλε τη λειτουργία του--αναζητείστε αυτά τα προντα αλλού )



    Sherton - DT200 (Επίγειος Ψηφιακός Δέκτης).Αποτελεί την ιδανική λύση για τις καινούριες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης. Ως γνωστόν η αναλογική τηλεόραση όπως την ξέρουμε σήμερα θα καταργηθεί σε λίγα χρόνια. Οι κλασικοί δέκτες σας δεν θα πιάνουν τίποτα. Δυο οι λύσεις. Αγορά καινούριας ψηφιακής τηλεόρασης με ενσωματωμένη τη δυνατότητα λήψης επίγειων ψηφιακών τηλεοπτικών εκπομπών ή αγορά ενός "κουτιού" όπως αυτό για να εξακολουθήσετε να βλέπετε τηλεόραση στην παλιάς τεχνολογίας πλέον συσκευή σας. Τιμή  €59.



    Ρόκι Νο 2 (Blue Ray) (1979) DVD της γνωστής ταινίας σε blue ray έκδοση. Τιμή €14,99.

    .
    licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License.

    12 Δεκ 2009

    Παγόβουνο πλησιάζει την Αυστραλία!


    Ένα τεράστιο παγόβουνο 2 φορές μεγαλύτερο από το Manhattan πλησιάζει την Αυστραλία, όπως προειδοποίησε η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας την Παρασκευή.

    Ο Neil Young, που είναι ειδικός στους παγετώνες (glaciologist), εντόπισε το παγόβουνο μέσω δορυφορικών εικόνων. Αναφέρει ότι έχει μήκος 19 km και πλάτος 8 km!

    Το παγόβουνο, το οποίο είναι ένα από τα κομμάτια που αποκολλήθηκαν  το 2000 από την Ανταρκτική, βρίσκεται 1700 χιλιόμετρα μακρυά από την Αυστραλία.

    Το παγόβουνο, όσο πλησιάζει θερμότερα νερά θα διαλυθεί δημιουργώντας όμως ένα "στόλο" από χιλιάδες μικρότερα κομμάτια τα οποία μπορεί να βλάψουν την ναυσιπλοΐα στην Αυστραλία.

    Ενώ αποφεύγεται "η σύνδεση της συγκεκριμένης αποκόλλησης με τις κλιματικές αλλαγές", το γεγονός του ότι το παγόβουνο βρέθηκε τόσο κοντά στην Αυστραλία είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο.

    source:
    CBCNews
    photo:
    http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blue_Tabular_Iceberg.jpg



    licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License

    10 Δεκ 2009

    Από τη Σαφράμπολη του Πόντου στη Σαφράμπολη της Αθήνας

    Η ορεινή Σαφράμπολη(Safranbolu) στην περιοχή του Πόντου είναι μια όμορφη και γραφική πόλη. Οι κάτοικοι της ζούσαν πλουσιοπάροχα από τα κέρδη από την καλιέργια του "κρόκου" του γνωστού μπαχαρικού σαφράν από το οποίο πήρε και το όνομα της η Σαφράμπολη.

    Η Σαφράμπολη βρισκόταν στον κυριότερο εμπορικό δρόμο που ένωνε την Ανατολή με τη Δύση,από τον 13ο αιώνα όλα τα καραβάνια που ερχόντουσαν από τα βάθη της Ασίας σταματούσαν εκεί.

    Ήταν επίσης πασίγνωστο κέντρο αργυροχρυσοχοΐας τα κοσμήματα της Σαφράμπολης ήταν διάσημα σε όλα τα Βαλκάνια και την δυτική Ασία. Οι τεχνίτες της δούλευαν πολύ το κοράλλι, κάτι σπάνιο για ορεινή πόλη. Οι έμποροι, όμως, και ναυτικοί κάτοικοί της έφερναν τα κοράλλια τα οποία οι τεχνίτες της πόλης τα μετέτρεπαν σε έργα τέχνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνοτροπία των κοσμημάτων της Σαφράμπολης διασώζει την βυζαντινή παράδοση της οποίας τα στοιχεία διασώθηκαν αυτούσια στην τέχνη της κατασκευής κοσμημάτων.

    Από το 1994 είναι εγγεγραμμένη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, το 1998 χαρακτηρίστηκε και επίσημα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Οι πρόσφυγες από την Σαφράμπολη ίδρυσαν και τη συνοικία της Αθήνας που βρίσκεται στο δήμο Νέας Ιωνίας. Μιά από τις φτωχότερες συνοικίες της πρωτεύουσας. Από την πλούσια και διάσημη για την αρχιτεκτονική της Σαφράμπολη του Πόντου βρέθηκαν σε μια παραγκούπολη τη Σαφράμπολη της Αθήνας.

    Μα δεν το έβαλαν κάτω οι Σαφραμπολίτες η περιοχή γέμισε βιοτεχνίες αναπτύχθηκε και σιγά σιγά στάθηκαν πάλι στα πόδια τους. Μέχρι και ομώνυμη ποδοσφαιρική ομάδα είχε η συνοικία της Αθήνας που μετείχε και στο πρώτο πρωτάθλημα της β εθνικής κατηγορίας.

    photo
    http://www.flickr.com/photos/onurati/288969257/

    8 Δεκ 2009

    Ημερολόγιο Google (με βίντεο του 2015)

    Θα σας γράψω σήμερα για το Ημερολόγιο Google (το online ημερολόγιο) και τις ενδιαφέρουσες δυνατότητες  μερικές από τις οποίες ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους Έλληνες.

    Καταρχήν, μιλάμε για μια online ατζέντα-ημερολόγιο. Όσοι έχουν Google λογαριασμό (πχ GMail) μπορούν να συνδεθούν στο ημερολόγιο εδώ.


    Ημερολόγιο Google, νέο video μου του 2015




    4 Δεκ 2009

    Συμφωνία Google - UNESCO

    Συμφωνία Google - UNESCO για να ανεβάσουν στο Διαδίκτυο τα φυσικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς.

    Tο παλάτι των Βερσαλλιών στη Γαλλία, το ιστορικό κέντρο της Πράγας, η παλιά πόλη της Cáceres στην Ισπανία καθώς και τοποθεσίες στην Ιταλία, Αγγλία και Ολλανδία είναι τα πρώτα μνημεία που με το Google Earth και το Google Maps θα μπορεί να επισκέπτεται ο χρήστης.

     Η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα για τους χρήστες να επισκεφθούν για αρχή, 19 από τα 890 φυσικά ή αρχιτεκτονικά μνημεία της παγκόσμιας κληρονομιάς που αναγνωρίζονται από την UNESCO.

    Αργότερα θα ανεβάσουν κάρτες, κείμενα και ντοκιμαντέρ από το αρχείο του Memoire du Monde ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε το 1992 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό. Kαθώς και ντοκιμαντέρ για γλώσσες που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

    Η συμφωνία θα βοηθήσει να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση του κοινού και να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή στη διατήρηση αυτών των θησαυρών", δήλωσε η διευθυντής της UNESCO-General, Irina Bokova.

    Η UNESCO πρότεινε, το Google να επισκεφθεί σύντομα και να φωτογραφήσει και άλλες τοποθεσίες από τον Κατάλογο των 890 μνημείων.


    πηγή UNESCO World Heritage