30 Οκτ 2009

Hi tech του 19ου αιώνα

Στην Αθήνα και τον Πειραιά από τα μέσα μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα κτίστηκαν πολλά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα.

Δημόσια κτήρια όπως το Νομισματοκοπείο στην Κλαυθμώνος, το Βασιλικό Τυπογραφείο (Αρσάκη και Σανταρόζα)και οι Βασιλικοί Στάβλοι το έτος 1835,το 1836 κτίστηκαν τα Βασιλικά Ανάκτορα, το Στρατιωτικό Νοσοκομείο (Μακρυγιάννη και Διονυσίου Αρεοπαγίτου), το Πολιτικό Νοσοκομείο στην Ακαδημίας, το 1839 Το Πανεπιστήμιο, το 1843 το Αστεροσκοπείο, και το 1847 το Οφθαλμιατρείο.

Κτήρια που οικοδομήθηκαν από πλούσιους ομογενείς όπως το Αρσάκειο (1846), το Βαρβάκειο Λύκειο (1857), το Μετσόβειο Πολυτεχνείο (1862), και το Ζάππειο Μέγαρο (1874).

Ακόμα και εκκλησίες όπως τη Μητρόπολη των Αθηνών (1842-1862), την Καθολική Εκκλησία (1853), την Αγγλικανική Εκκλησία (1838).

Οι αρχιτέκτονες που εργάστηκαν για την ανέγερση των δημοσίων κτηρίων την περίοδο αυτή είναι ο Κλεάνθης, ο Καυτατζόγλου, ο Κάλκος, ο Schaubert, οι αδελφοί Hansen, ο Ε. Ziller (Τσίλλερ).

Το Δημοτικό θέατρο του Πειραιά όμως, εκτός από αρχιτεκτονικό αριστούργημα είναι και ένα τεχνολογικό θαύμα μηχανικής και σκηνικής λειτουργίας, όπως ανακάλυψαν οι αρχιτέκτονες και μηχανικοί που ασχολούνται με την αναστύλωση του που ξεκίνησε το 1982.

Κτίστηκε σε σχέδια πιστής αντιγραφής του θεάτρου Μπολσόι ή κατά άλλους από το theatre de I'Odeon του Παρισιού, με πρωτοβουλία του δημάρχου Πειραιά Τρύφωνα Μουτσόπουλου και θεμελιώθηκε επί δημαρχίας Α Σκυλίτση-Ομηρίδη. Η μελέτη εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Λαζαρίμο κατά τα έτη 1881-1883. Η κατασκευή διήρκεσε από το 1884 έως το 1895.

Η σκηνή πλάτους 12 και βάθους 18 μέτρων είναι κινούμενη με τη βοήθεια ενός πολύπλοκου συστήματος από ταμπούρα χωρίς χρήση ηλεκτρισμού, το ίδιο και οι σκηνογραφίες που ανεβοκατεβαίνουν χωρίς να διπλώνονται, μηχανισμοί για εναέριες ή υπόγειες εμφανίσεις των ηθοποιών συμπληρώνουν τη σκηνή που πολλοί παρομοιάζουν με πολυεργαλείο. Μοναδικό δείγμα μηχανισμού θεάτρου μπαρόκ.

Κάτω από τη σκηνή και το υποσκήνιο οι εργάτες έκπληκτοι συνάντησαν ένα δάσος από δοκούς που σχηματίζουν ένα λαβύρινθο ύψους τριών ορόφων, οι λεγόμενες πασαρέλες που επέτρεπαν τους εργάτες της σκηνής να κινούνται κάθετα και παράπλευρα με κατακόρυφες ξύλινες σκάλες, χωρίς να μπλέκονται με το χώρο του παρασκηνίου. 16 ειδικές ράγες για να σύρονται τα σκηνικά, τρία επίπεδα σκηνής, φωτιστικό σύστημα γκαζιού, δεξαμενές νερού για περίπτωση φωτιάς καθώς και μιά μεταλλική σκηνή που θα έπεφτε αν υπήρχε πυρκαϊά για να απομονώσει τη σκηνή ώστε να μην κινδυνεύουν οι θεατές.

πηγή Βήμα science

26 Οκτ 2009

Το μέλλον των διαστημικών ταξιδιών δοκιμάζεται


Η NASA το μεσημέρι της Τρίτης θα πραγματοποιήσει δοκιμαστική εκτόξευση του Ares I,-Χ, το εγχείρημα δίνει ελπίδες για νέες επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και τον Αρη.

Ο Ares I,-X, που έχει ύψος 100 μέτρα θα αντικαταστήσει το διαστημικό λεωφορείο ως όχημα των επανδρωμένων αποστολών. Η δοκιμαστική πτήση που θα διαρκέσει 2 μόλις λεπτά και θα φτάσει σε ύψος 40 χιλιομέτρων, θα δώσει την ευκαιρία στους ειδικούς της NASA να ελέγξουν τα προηγμένα συστήματά του.



Η εκτόξευση θα μεταδοθεί ζωντανά από το NASA TV, αύριο 27-10-2009 στις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, πάντως υπάρχει περίπτωση να καθυστερήσει λόγο καιρικών συνθηκών.




πηγή NASA

24 Οκτ 2009

International Day of Climate Action


Σήμερα 24 Οκτωβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα δράσης για την κλιματική αλλαγή(International Day of Climate Action) οργανωμένη από την 350.org.

Η 350.org είναι μια οργάνωση "μιας ομάδας ανθρώπων από όλο τον κόσμο-νέων, γέρων, επιστημόνων, συγγραφέων και ακτιβιστών" που έχουν ένα κοινό. "Ξέρουν τον πιο σημαντικό αριθμό" στον κόσμο, το 350.

Τι είναι το 350; Ο αριθμός αυτός  σύμφωνα με μια έρευνα που έχει πραγματοποιήσει ο κλιματολόγος της NASA και μέλος της οργάνωσης James Hansen αντιπροσωπεύει το "ανώτατο επιτρεπτό όριο παρουσίας CO2 στην ατμόσφαιρα": 350ppm(parts per million-μέρη στο εκατομμύριο). Η ομάδα  του υποστηρίζει ότι "δεν μπορούμε να έχουμε έναν κόσμο παρόμοιο με αυτόν που αναπτύχθηκε ο πολιτισμός και υπάρχει ζωή" αν τα επίπεδα του CO2 παραμένουν ψηλότερα από 350ppm.

Τα άσχημα νέα, λένε, είναι ότι ήδη έχουμε ξεπεράσει αυτόν τον αριθμό. Ήμαστε στα επίπεδα του 390ppm.  


Τα καλά νέα είναι ότι "έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε έναν χειροπιαστό στόχο". Το να κατέβουμε στα 350. Στην Κοπενχάγη, όταν θα μαζευτούν οι ηγέτες του κόσμου το Δεκέμβριο, σε μια προσπάθεια νέας Συμφωνίας για το Κλίμα, είναι ευκαιρία να τους ενημερώσουμε, υπενθυμίσουμε και πιέσουμε για την πραγματοποίηση του στόχου αυτού.



Έτσι, σήμερα 24 Οκτωβρίου πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις. Για παράδειγμα στο Μπαγκλαντές μαθητές θα φυτέψουν 350 δέντρα. 





 


22 Οκτ 2009

Η ιστορία του Computer

Ένα ασυνήθιστο μουσείο λειτουργεί στο Mountain View στη Καλιφόρνια. Το Computer History Museum.

Η αποστολή του μουσείου είναι η διαφύλαξη και παρουσίαση της ιστορίας και των δημιουργημάτων της Πληροφορικής.

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1999 ως μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα.

Για όσους πέφτουν λίγο μακρυά από Mountain View, μπορείτε να δείτε πολλά εκθέματα του Computer History Musem, online.

Για παράδειγμα δείτε εδώ την Υπολογιστική Μηχανή του Charles Babbage. Μιλώντας για τον Babbage(1791-1871), μπορείτε να διαβάσετε(και να κατεβάσετε δωρεάν και νόμιμα) το βιβλίο του On the Economy of Machinery and Manufactures by Charles Babbage - Project Gutenberg http://ff.im/aigH9

19 Οκτ 2009

3 νεκροί στο μαραθώνιο του Detroit


Ασύλληπτο: εντός 16 λεπτών, τρεις αθλητές κατέρρευσαν και πέθαναν σε μαραθώνιο του Detroit.

Οι θάνατοι σε μαραθώνιους είναι σχετικά σπάνιοι. Σύμφωνα με μια έρευνα, η συχνότητα των θανάτων σε μαραθώνιους ανέρχεται σε 0,8 στους 100000 μετέχοντες.

Στη συγκεκριμένη διοργάνωση υπήρχαν 16 ιατροί και 60 άτομα υγειονομικό προσωπικό με "τελευταίας τεχνολογίας ιατρικά μηχανήματα".

Ο αγώνας ξεκίνησε την αυγή, με πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Στις γειτονιές του Ντιτρόιτ οι κάτικοι το γιόρταζαν. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι τις 9:02. Κατέρρευσε ο πρώτος μαραθωνοδρόμος. 15 λεπτά αργότερα ο δεύτερος. Και στις 9:18 ο τρίτος, κοντά στη γραμμή τερματισμού. Επίσημα, η αιτία θανάτου και των τριών είναι καρδιακή προσβολή.

Οι αιτίες άγνωστες.



Πηγές:
http://www.freep.com/article/20091018/SPORTS23/91018016/?imw=Y
http://detroit.blogs.time.com/2009/10/18/detroits-marathon/
photo:
http://www.flickr.com/photos/notramstolimestreet/2957489548/sizes/m/#cc_license



licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License.

17 Οκτ 2009

Beat Cancer(νικήστε τον καρκίνο) με social media!

Σήμερα 17 Οκτωβρίου  2009, εξελίσσεται μια παγκόσμια προσπάθεια κατά του καρκίνου μέσω των social media.

Για κάθε tweet σας στο Twitter, ενημέρωση σας στο Facebook και άρθρο στο blog σας που περιέχει το hashtag #beatcancer το ebay/PayPal και η MillerCoors δορίζουν από 1 cent στην έρευνα κατά του καρκίνου!

Ημέρα δράσης λοιπόν:

I'm helping to raise funds to
#beatcancer, by blogging, tweeting
and posting Facebook status
updates.

Click here to join me!

16 Οκτ 2009

Βάλια κάλντα

Η Βάλια- Κάλντα είναι ένας από τους λίγους φυσικούς θησαυρούς που έχουν απομείνει ανέγγιχτοι από τον "πολιτισμό" στην Ελλάδα.  Αποτελεί μια απομονωμένη περιοχή στο Βόρειο τμήμα της Πίνδου. Έχει συνολική έκταση 68.990 στρέμματα και αποτελείται από τον πυρήνα με έκταση 33.490 στρ. και την περιφερειακή ζώνη προστασίας με έκταση 35.500 στρ.



Η Βάλια Κάλντα (στη βλάχικη διάλεκτο σημαίνει ζεστή κοιλάδα) που βρίσκεται στην Πίνδο κοντά στο Μέτσοβο, ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός το 1966. Στην περιοχή κυριαρχούν πυκνά δάση μαύρης πεύκης (Pinus nigra) και οξιάς (Fagus Silvatica) στις βόρειες πλαγιές, βραχώδεις κορυφογραμμές, μόνιμους και γρήγορους χείμαρρους το Αρκουδόρεμα και τη Σαλατούρα , πολλές πηγές και ορεινές λίμνες οι ονομαζόμενες Δρακολίμνες.



Στο δρυμό ζει ένας μικρός πληθυσμός καφέ αρκούδας υπάρχουν ακόμα λιγοστοί λύκοι, αγριόγατοι, ζαρκάδια και Αγριοκάτσικα, στα πεντακάθαρα νερά του Αρκουδορέματος που διασχίζει το δρυμό υπάρχουν βίδρες και Αλπικοί Τρίτωνες. Συνολικά ο Δυρμός αποτελεί καταφύγιο για 7 είδη αμφιβίων, 10 είδη ερπετών, 70 είδη πουλιών και 17 είδη θηλαστικών, στα εδάφη του επίσης υπάρχουν 415 είδη φυτών και 86 είδη μανιταριών.

Στην περιοχή καταγράφηκαν 9 είδη δρυοκολαπτών με κυριότερο το μαύρο δρυοκολάπτη που είναι και ο μεγαλύτερος σε μέγεθος. Στα ψηλότερα σημεία του βουνού φωλιάζουν Χρυσαετοί που κατεβαίνουν στο δρυμό για να τραφούν, η τροφή τους είναι μικρά θηλαστικά και πουλιά, ερπετά αλλά και πτώματα κτηνοτροφικών και άλλων ζώων.

Στην περιοχή μπορεί να φτάσει κάποιος οδικώς από τη Μηλιά και το Περιβόλι και πεζός από τα χωριά Βοβούσα, Μηλιά, Κρανιά, Περιβόλι και από τις πηγές του Αώου στο Μέτσοβο.

Πηγή epirus-history
 Οδηγός Δ, Μακεδονίας

15 Οκτ 2009

Ημέρα δράσης των bloggers για το περιβάλλον


Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και η  κλιματική αλλαγή είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, ειδικά τα τελευταία 50 χρόνια, είναι πολύ πιθανό να αύξησαν την μέση θερμοκρασία  της επιφάνειας της Γης κατά 0,76 C από το 1850. Όμως για αυτό τον αιώνα, οι προβλέψεις είναι άσχημες. Μια έκθεση της Intergovermental Panel on Climate Change(IPCC) προβλέπει πιθανή αύξηση στη μέση θερμοκρασία της επιφάνειας κατά 1,8-4,0 C.

Βέβαια το λιώσιμο των πάγων και η άνοδος της στάθμης των θαλασσών δεν είναι μόνο επακόλουθο της ανθρώπινης δραστηριότητας.  Οι αλλαγές στη γεωλογική δραστηριότητα, όπως εκρήξεις ηφαιστείων,  επηρεάζουν το κλίμα.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες που συνεισφέρουν στην αλλαγή του κλίματος, μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν

Αυτές οι δραστηριότητες προκαλούν εκπομπή CO2, το κύριο αέριο που είναι υπεύθυνο για την κλιματική αλλαγή όπως και άλλα αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου(greenhouse effect).

Οι πολίτες μπορούν να αλλάξουν ορισμένες κακές συνήθειες όπως η χρήση ενεργοβόρων S.U.V., αλόγιστη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας,  χρήση πλαστικών, μη ανακύκλωση κλπ. Όμως, το μεγαλύτερο κομμάτι της ευθύνης το έχουν οι κυβερνήσεις και επιχειρήσεις.

Θα πρέπει να βρεθούν τρόποι, να χρηματοδοτηθούν εναλλακτικές περιβαλλοντικές τεχνολογίες ή οποίες να μην είναι ουτοπικές και χωρίς να ρίχνουν το επίπεδο διαβίωσης ή τους ρυθμούς ανάπτυξης αισθητά, να συνεισφέρουν στην μείωση της κλιματικής αλλαγής.

Σήμερα 15 Οκτωβρίου, οι ενεργοί bloggers σε όλο τον κόσμο δημοσιεύουν άρθρα για το Blog Action Day--Climate Change. Το άρθρο τούτο, ας είναι μια μικρή συνεισφορά για την επαγρύπνηση για την κλιματική αλλαγή.




licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License

11 Οκτ 2009

Πάρκα της Αθήνας 4

Άλσος Παγκρατίου
Το Άλσος Παγκρατίου είναι ένας από τους λίγους πνεύμονες πρασίνου μέσα στην τσιμεντούπολη που ζούμε. Το άλσος είναι από τους παλιότερους χώρους πρασίνου στην Αθήνα, είχε φυτευθεί το 1903 από τη βασίλισσα Ολγα και ώς τη γερμανική Κατοχή διέθετε ζωολογικό κήπο. Την περίοδο της Χούντας μέσα στο χώρο του άλσους λειτουργούσε θερινός κινηματογράφος καθώς και αρκετές καφετέριες.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας επικαλούμενος χρυσόβουλα σε στυλ Βατοπαίδι και φιρμάνια τούρκων πασάδων κατάφερε να αποσπάσει ένα τμήμα του Άλσους που τώρα είναι πολυκατοικία.

Μέσα στο άλσος το οποίο είναι 30 περίπου στρέμματα υπάρχουν πάγκοι και διάδρομοι περιπάτου, καθώς και ένα ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ.

Δυστυχώς ο Δήμος Αθηναίων έχει σκοπό να τσιμεντοποιήσει το χώρο κατασκευάζοντας θέατρο 350 θέσεων, λες και η Αθήνα πάσχει από θέατρα και όχι από πράσινο.
Διάφορες κινήσεις πολιτών προσπαθούν να σταματήσουν την ενέργεια αυτή του δήμου.


Πολίτες για τη Σωτηρία του Άλσους Παγκρατίου


Σας δίνουμε και τη σελίδα του Δήμου ο οποίος υποστηρίζει πως δε θα κοπεί ούτε ένα δένδρο.

3 Οκτ 2009

Γιορτή Κωνσταντινουπολιτών από ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ

Στις 10‐11 Οκτωβρίου 2009 οι  Κωνσταντινουπολίτες    διοργανώνουν    την  πρώτη  «Γιορτή Κωνσταντινουπολιτών», κάνοντας ένα βήμα για την δημιουργία και  καθιέρωση ενός νέου ετήσιου θεσμού. 

Η  «Γιορτή  Κωνσταντινουπολιτών»    θα πραγματοποιηθεί  υπό  την  αιγίδα  της  Οικουμενικής  Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών,  (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.)  τον  ενωτικό  φορέα    30  Κωνσταντινουπολίτικων  σωματείων της  Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η αυλαία των εκδηλώσεων  ανοίγει το πρωί του Σαββάτου  10 Οκτωβρίου, στις 11.00 π.μ. στο Βυζαντινό Αθλητικό  Κέντρο  στον  Άλιμο.  Τα  εγκαίνια  της  Γιορτής  θα  λάβουν  χώρα  το  Σάββατο  στις  18.00,  ενώ  οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και την Κυριακή 11 Οκτωβρίου.

Οι επισκέπτες θα μπορούν  να παρακολουθήσουν ταινίες με θέματα από την Πόλη,  αθλητικούς αγώνες, διαλέξεις, φωτογραφικές εκθέσεις , ορχήστρες  παραδοσιακής μουσικής, χορωδίες  και χορευτικό πρόγραμμα. Διοργανώνεται και party το βράδυ του Σαββάτου.

Προβολή μεγαλύτερου χάρτη
 θα υπάρχουν πούλμαν από και προς το Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο:

1) Από τη στάση του μετρό ΔΑΦΝΗ προς το Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο από τις
   11.00- 12.00- 13.00-14.00-15.00-16.00- 17.00, το Πούλμαν του Δήμου Αλίμου.
2) Από τον Φλοίσβο του Παλαιού Φαλήρου (με μία στάση στο ΕΔΕΜ) προς το
Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο, το πούλμαν της Εστίας Κωνσταντινουπόλεως:
- το Σάββατο στις 12.00 και στις 16.15 και
- την Κυριακή στις 11.00 και στις 16.15



Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την σελίδα ανακοινώσεων της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ.