31 Δεκ 2009

Επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, updated 2014!

DIGEA
18 Ιουνίου η Αθήνα(Αττική) απέκτησε επίγεια ψηφιακή τηλεόραση(DIGEA). Ας ελπίσουμε, αυτή τη φορά να είναι οριστική η ημερομηνία που δίνουν! Το τηλέφωνο της DIGEA είναι 14510. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή (08:00 - 24:00). Help line τηλ. κέντρου: 211 3007404 . Ενώ για ΕΡΤ Ψηφιακή, τηλεφωνικό κέντρο ΕΡΤ  210-6066000.





--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Ενημέρωση προς επισκέπτες / αναγνώστες 27/7/2014:


Διαβάστε τα νέα εδώ: Ψηφιακή επίγεια τηλεόραση - 2ο switch-off με οριστική διακοπή αναλογικών εκπομπών 1η Αυγούστου σε
  1. Νομός Αττικής [Αγκίστρι – Αίγινα – Πόρος – Σαλαμίνα]
  2. Νομός Ευβοίας [Άνδρος – Κέα – Κύθνος – Σέριφος – Σκύρος – Σύρος – Τήνος]
Επέκταση της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης σε όλη την Ελλάδα με 156 κέντρα εκπομπής μέσα στο 2014. Εκτός πολλές περιοχές

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Update Ιούλιος 2012: Σταμάτησαν οι αναλογικές εκπομπές στα επίγεια ψηφιακά κανάλια εκτος ΕΡΤ από Υμηττό. Τι να κάνετε.


Διαβάστε τις νέες εξελίξεις στην ψηφιακή τηλεόραση Μάρτιος 2012: BBC World News και Deutsche Welle εκπέμπουν, μέρος του προγράμματος του πρίσμα για ΑΜΕΑ εντάσσεται στην ψηφιακή ΕΤ1!

Είναι η δεύτερη πλατφόρμα, αφού η κρατική ΕΡΤ εκπέμπει ήδη σήμερα  4 καινούρια, ψηφιακά κανάλια ήδη με το ΑΣΎΜΒΑΤΟ με DIGEA σύστημα όμως MPEG2. Μιλώντας για την ΕΡΤ, αυτή πήρε την απόφαση μεν να εκπέμψει με το ίδιο σύστημα MPEG4 με την DIGEA μεν, λέει όμως ότι δεν προλαβαίνει να κάνει την αλλαγή αυτή μέχρι τις 18 Ιουνίου δε. Με λίγα λόγια, όπως διαφαίνεται, με αποκωδικοποιητή MPEG-4, στο...μέλλον θα πιάνουμε ΟΛΑ τα κανάλια και DIGEA και ΕΡΤ. Διαβάστε παρακάτω δυο λόγια για τα συστήματα αυτά.

 Ποια κανάλια έχει η DIGEA;


Η ιδιωτική αυτή πλατφόρμα μετάδοσης επίγειου ψηφιακού προγράμματος συμπεριλαμβάνει τα γνωστά κανάλια Mega, Antenna, Star, Alpha, Alter, Σκάϊ και το...Μακεδονία tv και ονομάζεται όπως είπαμε DIGEA.

Update 2011: Η Digea έχει και άλλα κανάλια που πλέον αναμεταδίδονται ψηφιακά καιαπό Υμηττο(αν τα πιάνετε φυσικά. Βλ. παρακάτω): "Εκτός από τους 7 ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, ανέλαβε πρόσφατα και την ψηφιακή εκπομπή 8 τηλεοπτικών σταθμών περιφερειακής εμβέλειας της Αττικής 0-6TV ,ATTICA TV, EXTRA CHANNEL-3, HIGH TV, MAD TV, MTV Greece, NICKELODEON και SPORT TV, sunny κλπ στο λεκανοπέδιο της Αττικής."
Η DIGEA, εφαρμόζοντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση 21161/08, θα ξεκινήσει την εκπομπή ψηφιακού σήματος από τα κέντρo εκπομπής του Υμηττού από όπου θα βλέπει η Αττική αλλά και μια ευρύτατη περιοχή συμπεριλαμβανομένων των δυτικών παραλίων των Κυκλάδων και της ΝΔ Εύβοιας και της Αίγινας το οποίο  θα δώσει λύση σε όσους αντιμετώπιζαν προβλήματα λήψης κυρίως στα Νότια Προάστια και ειδικότερα στην περιοχή από τη Γλυφάδα μέχρι το Σούνιο.

Το αναλογικό σήμα θα συνεχίσει να εκπέμπεται από το κέντρο εκπομπής Υμηττού ενώ θα διακοπεί από το κέντρο εκπομπής της Αίγινας. Το κέντρο εκπομπής της Πάρνηθας δεν συμμετέχει στη μετάβαση και θα συνεχίσει να εκπέμπει αναλογικά.


Τι είναι επίγεια ψηφιακή τηλεόραση


Η Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση αποτελεί τη νέα(στην Ελλάδα) τεχνολογία μετάδοσης σήματος που πρόκειται να αντικαταστήσει την παραδοσιακή αναλογική που ξέραμε μέχρι σήμερα.

Σε μια συχνότητα σημερινή, με το νέο τρόπο εκπομπής, θα χωρούν περισσότερα κανάλια(DTV). Αν όμως με τη νέα μέθοδο εκπομπής, μια συχνότητα χρησιμοποιηθεί για να εκπέμψει ένα κανάλι τότε έχουμε αληθινό HDTV*.

Με λίγα λόγια, με τους αναλογικούς δέκτες που διαθέτει η πλειοψηφία σήμερα, δεν θα μπορεί να βλέπει αυτές της υψηλής ποιότητας ήχου και εικόνας(για περιεχόμενο δεν μιλάμε) εκπομπές. Και είναι σημαντικό αυτό να το καταλάβουμε, ότι πιθανότατα μετά το 2012 δεν θα υπάρχουν οι αναλογικές εκπομπές όπως τις ξέρουμε σήμερα.

Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση διαθέτει ηλεκτρονικό οδηγό  προγράμματος. Έτσι τώρα μπορώ να προγραμματίσω την εγγραφή κάποιου προγράμματος, να πληροφορηθώ για το πρόγραμμα που παίζει εκείνη τη στιγμή, αλλά και για ό,τι ακoλουθεί.

Μελλοντικά θα έχω περισσότερες επιλογές καναλιών

• Μελλοντικά θα έχω τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας  (HDTV...όπως Αμερική)

• Μελλοντικά θα έχω διαδραστικές υπηρεσίες(πχ ηλεκτρονικές αγορές)

Για την περίοδο μέχρι το 2012 προφανώς θα υπάρχουν παράλληλες μεταδόσεις των καναλιών που αναφέραμε, με τον παλιό και με τον καινούριο τρόπο. Αν και έτσι, στους αναμεταδότες μπορεί να γίνουν κάποιες αλλαγές.

Τι πρέπει να κάνουμε για να  δούμε επίγεια ψηφιακή τηλεόραση


Για να αρχίσουμε να βλέπουμε επίγειο ψηφιακό σήμα υπάρχουν 3 τρόποι:

  1. Αγορά ψηφιακής τηλεόρασης ΜΕ αποκωδικοποιητή ενσωματωμένο.
  2. Αγορά ενός κουτιού, του δέκτη/αποκωδικοποιητή, που απλώς θα μετατρέψει το σήμα για να το βλέπουμε με τις παλιές τηλεοράσεις.
  3. Αγορά ενός ψηφιακού  δέκτη/αποκωδικοποιητή USB, ή  κάρτα για τον υπολογιστή(ώστε να βλέπουμε τα προγράμματα στον υπολογιστή).

    Η ψηφιακή τηλεόραση πχ LCD που αγόρασα θα τα πιάνει;


    Δεν είναι σίγουρο!

    Μπορεί να αγοράσατε την τηλεόραση LCD αλλά μπορεί να μην έχει αποκωδικοποιητή μέσα! Φαντάζομαι θα υπάρχει δυνατότητα να σας το τοποθετήσουν μέ κόστος.

    UPDATE 2011: Υποτίθεται ότι και χαμηλό να είναι το σήμα εκπομπής εσείς πιάνετε πολύ καθαρά. Αλλά, δεν ισχύει. Μερικές περιοχες θα απαιτούν ενισχυτή

     Αν η κεραία δεν κοιτάζει σωστά, μπορείτε πχ να πιάσετε όλα τα ιδιωτικά, όλα τα κρατικά συν τα ραδιόφωνα τους αλλά να μην πιάνετε όλα πχ CINE+, PRISMA, SPORT+(καταργήθηκαν), ΡΙΚ κλπ!! Δοκιμάστε, αν έχετε, με εσωτερική κεραία να κάνετε αναζήτηση τότε μήπως πιάσουν. Αυτό, μέχρι να στρίψετε τη μεγάλη εξωτερική κεραία. Τα τελευταία κανάλια που ανέφερα και τα λεγόμενα περιφερειακά βρίσκονται στις συχνότητες 48, 54, 63. Τα υπόλοιπα σε 46 και 47.

    Όπως με ενημέρωσε φίλος "Τα κανάλια της ΕΡΤ είναι σε ψηλότερη συχνότητα πράγμα που τα κάνει αρκετά πιο δύσκολα στο συντονισμό (Θέλει να στραφεί η κεραία).. Εκπέμπουν δε σε διαμόρφωση QAM 64 που σε αντίθεση με τη Digea, τα κάνει ΠΑΡΑ πολύ ευαίσθητα στην ενίσχυση, μπορεί να μην παίζουν καθόλου σε κεντρική εγκατάσταση πολυκατοικίας με ενισχυτή.."

    * Δυό λόγια για High Definition. Μεγάλη υποψία να σας διακατέχει αν οι πολιτές λένε για μια συσκευή ότι είναι High Definition.

    Μελετήστε πρώτα στο ίντερνετ και μετά αγοράστε. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει εκπομπή HDTV(τέλος πάντων, ακούω ότι η NOVA έχει 1) και ΘΑ γίνει κάποτε. Για να δεις εκπομπή HD, ή Blueray DVD θέλει τηλεόραση HDTV όπως ακριβώς το γράφω(FullHD!!προσοχή και στα HD Ready ναι μεν αποδίδουν αλλά χαμηλότερης ποιότητας HD εικόνα. Εκτός κι αν λέει "HD ready 1080p").  Όχι μόνο HDMI κλπ. All HDTV is digital, but not all Digital TV is HDTV.

    Εξαφανίσανε το CNN International:


    UPDATE 2: 18/6/2010 Στο μεταξύ, μοιάζει να φάγανε σιωπηλά και αστραπιαία το εδώ και πολλά χρόνια μεταδιδόμενο CNN αναλογικά από το κανάλι 46 Υμηττού. Ένα άρθρο που γράψαμε "αποχαιρετίζοντας" τα ξένα λεγόμενα "δορυφορικά" κανάλια αποδεικνύεται προφητικό;

    4 σχόλια:

    1. Nice post.
      Έχουμε φιλοξενήσει πριν λίγο καιρό, κείμενο στο We Go Web από ειδικό.
      Καλή Χρονιά

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    2. Ωραιότατο, μου διέφυγε. Δεν πρέπει να γράφω νύχτα :). Το βάζω μέσα.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    3. Σωτηράκη καλή χρονιά! Με βοήθησε πολύ το ποστ αυτό, δεν ήξερα τί να πρωτοκάνω. Θα δω τη συσκευή μου πρώτα αν είναι MPEG4 και μετά θα ξεκινήσω ε?

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    4. Στέλιο δεν ξέρω πως μου διέφυγε το σχόλιο σου. Sorry. Ναι Mpeg4. Επίσης δες, το άρθρο έχει ανανεωθεί με τις τελευταίες πληροφορίες για DIGEA.

      ΑπάντησηΔιαγραφή