22 Νοε 2009

Πόσο "ρατσιστές" τελικά είναι οι Τούρκοι(έρευνα);

Θέλω να σας μεταφέρω τα αποτελέσματα μιας πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας που έγινε στην Τουρκία.


Η έρευνα, που έγινε σχετικά πρόσφατα, ήταν τηλεφωνική και διεξάχθηκε σε όλη την Τουρκία(βλ. εικόνα). Ο τίτλος της έρευνας είναι: "Η αντίληψη των διαφορετικών ταυτοτήτων και των Εβραίων στην Τουρκία 2009".

Με λίγα λόγια, πως αντιλαμβάνονται οι Τούρκοι τους Εβραίους, Χριστιανούς, Αλεβίτες Τούρκους πολίτες(θρησκεία). Πως αντιλαμβάνονται τους Ρωμιούς(Έλληνες στην Τουρκία), Αρμένιους, Εβραίους και Κούρδους(καταγωγή, ταυτότητα). Και επιπλέον η έρευνα ειδικότερα κάνει ορισμένες εμβαθύνσεις για να δει αν υπάρχει αντισημιτισμός στην Τουρκία.

Η έρευνα ξεκινά με ένα ερώτημα για τη Δημοκρατία:

"Μιλώντας γενικά, πόσο ευχαριστημένοι είστε για τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην Τουρκία;"

Εδώ ένα 44% τουλάχιστον δεν φαίνεται ικανοποιημένο:




Έχετε κανέναν Τούρκο πολίτη με διαφορετικό θρήσκευμα στο φιλικό περιβάλλον ή απλώς γνωστό;

Εδώ οι ερωτήσεις είναι δυο. 8% λέει ότι έχει κάποιον Ρωμιό στον κοντινό του κύκλο ή φίλο. 11% ξέρει κάποιους από το σχολείο, δουλειά κλπ




Μια ενδιαφέρουσα τώρα. "Ποια από τις οικογένειες με την θρησκεία που αναφέρεται(βλ διάγραμμα) δεν θα θέλατε ως γείτονες;"

Εδώ τα πρωτεία κρατούν οι αθεϊστές, μετά έρχονται οι εβραίοι και τρίτοι οι χριστιανοί:



"Σύμφωνα με τη γνώμη σας, πόσο ελεύθεροι είναι οι παρακάτω(βλ. διάγραμμα) κατηγορίες στο να εκφράζουν ελεύθερα την ταυτότητα και θρησκεία τους στην κοινωνία;"

Εδώ ένα 18% πιστεύει ότι οι Μουσουλμάνοι δεν μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα! Οι χριστιανοί αντίστοιχα είναι τελευταίοι στη λίστα αυτών που, οι πολίτες πιστεύουν ότι, δεν μπορούν να εκφραστούν:




Άλλη μια ενδιαφέρουσα ερώτηση. "Πόσο πιστοί στην Δημοκρατία της Τουρκίας είναι οι παρακάτω(βλ διάγραμμα) κατηγορίες;

Εδώ, οι "προδότες" ισοβαθμούν: Πρώτα οι Εβραίοι, ακολουθούν από πολύ κοντά οι Αρμένιοι και οι Έλληνες(Ρωμιοί). Οι Κούρδοι ακολουθούν μετά(ίσως γιατί ψήφισαν κι αυτοί στην έρευνα έχουν καλύτερο ποσοστό):




Ενώ , στην κλίμακα 0-10,  βάζουν στους Χριστιανούς βαθμό 6,4(παρόμοιο με τους ίδιους) στην "εργατικότητα", τους τιμωρούν με βαθμό 3,9 για το πόσο έμπιστοι-αξιόπιστοι είναι.

Επίσης, 57% δε θα ήθελε αλλόθρησκο στην υπηρεσία πληροφοριών τους, 55% στο δικαστικό σύστημα, 55% στην αστυνομία και στρατό, 51% σε υψηλόβαθμη θέση σε κάποιο πολιτικό κόμμα, 46% στους Δήμους, 44% στα Ερευνητικά και Νοσηλευτικά Ιδρύματα(!).

Πιστεύω ότι αυτά που λέγονται περί των "κυβερνήσεων που είναι εχθροί αλλά οι λαοί φίλοι" είναι απλοποιήσεις. Γενικότερα το "κλίμα" και οι ριζωμένες αντιλήψεις  στη χώρα επηρεάζει και τις απαντήσεις που δόθηκαν και θα δοθούν. Αρκεί να παρατηρήσει κανείς ότι ένα, στη συγκεκριμένη περίπτωση,  ~90% των ερωτηθέντων στη έρευνα που παρουσιάσαμε δεν γνωρίζει καν κάποιον Ρωμιό, Αρμένιο ή Εβραίο.

Και δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει σε γενικές γραμμές οι απαντήσεις που δίνονται σε παρόμοιες έρευνες στην Τουρκία, παρά τις κάποιες βελτιώσεις που βλέπουμε με τις κινήσεις Ερντογάν. Για παράδειγμα, θυμάμαι μια παλαιότερη έρευνα στα λύκεια της χώρας που είχε βγάλει αντίστοιχα αποτελέσματα. Δυστηχώς δεν τη βρήκα στο ίντερνετ.

Όλη η έρευνα, στα Αγγλικά και στα Τούρκικα(έγγραφα pdf):

 Perception of different identities and Jews in Turkey 2009  (English / Turkish pdf documents)

Ταυτότητα έρευνας:

The research was made by phone with 1108 people all around Turkey.
• Sampling was done with internationally accepted regional NUT1 based city
  and rural distributions.
• The research was made by Frekans Research Company (Frekans Araştırma   Şirketi) between May 18 to June 18 2009.



licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου