6 Νοε 2009

Παρουσίαση βιβλίου με πρεμιέρα ντοκυμαντέρ

Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης υπέστησαν πολλά δεινά από το Τουρκικό κράτος, το οποίο καταπατούσε συστηματικά τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Σε ένα από αυτά τα δεινά αναφέρεται το ημερολόγιο του Κωνσταντίνου Κιουρκτσόγλου το οποίο επιμελήθηκε η Ειρήνη Σαρίογλου με τίτλο "Στην εξορία" Ερζερούμ- Άσκαλε 1943 και παρουσιάζει το Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών ταυτόχρονα με την πρεμιέρα του ομώνυμου ντοκυμαντέρ της Καλλιόπης Λεγάκη που συνοδεύει η μουσική της Ελένης Καραϊνδρου.

Πολύ πριν από τα Σεπτεμβριανά, την περίοδο του 2ου παγκοσμίου πολέμου, το Τουρκικό κράτος ανάγκασε όλους τους μη Μουσουλμάνους (Έλληνες, Αρμένιους, Εβραίους) να δώσουν ένα ποσοστό από την περιουσία τους στο κράτος ( Varlık vergisi). Κοστολογούσαν την ακίνητη περιουσία κάθε οικογένειας και ζητούσαν ένα μεγάλο ποσοστό σε μετρητά αν δεν είχαν μετρητά οδηγούσαν τον αρχηγό της οικογένειας στη φυλακή και από εκεί στην εξορία για καταναγκαστικά έργα (Amele taburu). Αναγκαστικά πουλούσαν κάποια ακίνητα στο 1/3 ή και λιγότερο της αξίας τους, γιατί ξέροντας οι αγοραστές την ανάγκη τους δεν δίνανε περισσότερα.

Η δικιά μου οικογένεια πούλησε ένα τριώροφο οίκημα σε εξευτελιστική τιμή για να απελευθερώσουν τον παππού μου από το Aşkale στα βάθη της Ασίας που έφτιαχναν δρόμους στα βουνά. Η Τουρκική κυβέρνηση εισέπραξε 315 εκατομμύρια λίρες από το φόρο αυτό, το 70% από την Κωνσταντινούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου