24 Οκτ 2009

International Day of Climate Action


Σήμερα 24 Οκτωβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα δράσης για την κλιματική αλλαγή(International Day of Climate Action) οργανωμένη από την 350.org.

Η 350.org είναι μια οργάνωση "μιας ομάδας ανθρώπων από όλο τον κόσμο-νέων, γέρων, επιστημόνων, συγγραφέων και ακτιβιστών" που έχουν ένα κοινό. "Ξέρουν τον πιο σημαντικό αριθμό" στον κόσμο, το 350.

Τι είναι το 350; Ο αριθμός αυτός  σύμφωνα με μια έρευνα που έχει πραγματοποιήσει ο κλιματολόγος της NASA και μέλος της οργάνωσης James Hansen αντιπροσωπεύει το "ανώτατο επιτρεπτό όριο παρουσίας CO2 στην ατμόσφαιρα": 350ppm(parts per million-μέρη στο εκατομμύριο). Η ομάδα  του υποστηρίζει ότι "δεν μπορούμε να έχουμε έναν κόσμο παρόμοιο με αυτόν που αναπτύχθηκε ο πολιτισμός και υπάρχει ζωή" αν τα επίπεδα του CO2 παραμένουν ψηλότερα από 350ppm.

Τα άσχημα νέα, λένε, είναι ότι ήδη έχουμε ξεπεράσει αυτόν τον αριθμό. Ήμαστε στα επίπεδα του 390ppm.  


Τα καλά νέα είναι ότι "έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε έναν χειροπιαστό στόχο". Το να κατέβουμε στα 350. Στην Κοπενχάγη, όταν θα μαζευτούν οι ηγέτες του κόσμου το Δεκέμβριο, σε μια προσπάθεια νέας Συμφωνίας για το Κλίμα, είναι ευκαιρία να τους ενημερώσουμε, υπενθυμίσουμε και πιέσουμε για την πραγματοποίηση του στόχου αυτού.



Έτσι, σήμερα 24 Οκτωβρίου πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις. Για παράδειγμα στο Μπαγκλαντές μαθητές θα φυτέψουν 350 δέντρα. 





 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου