15 Οκτ 2009

Ημέρα δράσης των bloggers για το περιβάλλον


Η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη και η  κλιματική αλλαγή είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, ειδικά τα τελευταία 50 χρόνια, είναι πολύ πιθανό να αύξησαν την μέση θερμοκρασία  της επιφάνειας της Γης κατά 0,76 C από το 1850. Όμως για αυτό τον αιώνα, οι προβλέψεις είναι άσχημες. Μια έκθεση της Intergovermental Panel on Climate Change(IPCC) προβλέπει πιθανή αύξηση στη μέση θερμοκρασία της επιφάνειας κατά 1,8-4,0 C.

Βέβαια το λιώσιμο των πάγων και η άνοδος της στάθμης των θαλασσών δεν είναι μόνο επακόλουθο της ανθρώπινης δραστηριότητας.  Οι αλλαγές στη γεωλογική δραστηριότητα, όπως εκρήξεις ηφαιστείων,  επηρεάζουν το κλίμα.

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες που συνεισφέρουν στην αλλαγή του κλίματος, μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν

Αυτές οι δραστηριότητες προκαλούν εκπομπή CO2, το κύριο αέριο που είναι υπεύθυνο για την κλιματική αλλαγή όπως και άλλα αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου(greenhouse effect).

Οι πολίτες μπορούν να αλλάξουν ορισμένες κακές συνήθειες όπως η χρήση ενεργοβόρων S.U.V., αλόγιστη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας,  χρήση πλαστικών, μη ανακύκλωση κλπ. Όμως, το μεγαλύτερο κομμάτι της ευθύνης το έχουν οι κυβερνήσεις και επιχειρήσεις.

Θα πρέπει να βρεθούν τρόποι, να χρηματοδοτηθούν εναλλακτικές περιβαλλοντικές τεχνολογίες ή οποίες να μην είναι ουτοπικές και χωρίς να ρίχνουν το επίπεδο διαβίωσης ή τους ρυθμούς ανάπτυξης αισθητά, να συνεισφέρουν στην μείωση της κλιματικής αλλαγής.

Σήμερα 15 Οκτωβρίου, οι ενεργοί bloggers σε όλο τον κόσμο δημοσιεύουν άρθρα για το Blog Action Day--Climate Change. Το άρθρο τούτο, ας είναι μια μικρή συνεισφορά για την επαγρύπνηση για την κλιματική αλλαγή.




licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου