6 Ιουλ 2009

Πάρκα της Αθήνας 3

Άλσος της μιας νυχτός

Ήταν νύχτα μεταξύ 2 και 3 Δεκεμβρίου 1939, στη γωνία της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με τη Βασ. Σοφίας υπήρχαν 7 στρέμματα γης τα οποία ήταν μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας, ένα συνεργείο του υπουργείου πρωτευούσης δενδροφύτευσε το χώρο και τον μετέτρεψε σε άλσος.

Το πρωί της τρίτης Δεκεμβρίου οι κάτοικοι έμειναν έκπληκτοι βλέποντας το αλσύλλιο το οποίο μια μέρα πριν ήταν ένα άδειο οικόπεδο.

Ο δάσκαλος στο δημοτικό σχολείο μας είχε πει ότι φτιάχτηκε σε μια νύχτα σαν δώρο γενεθλίων του βασιλιά, μα όσο κι αν έψαξα δεν μπόρεσα να το επιβεβαιώσω.


Στην άκρη του πάρκου υπάρχει μια πηγή, τη δεκαετία του 70 όταν γυρνούσα από το δημοτικό σχολείο σταματούσα να πιω νερό, χειμώνα καλοκαίρι έτρεχε συνεχώς παγωμένο νερό. Θυμάμαι πως σχεδόν κάθε φορά υπήρχαν 5-6 άτομα που γέμιζαν μπιτόνια με νερό γιατί πίστευαν ότι είχε κάτι το ιδιαίτερο, μα πάντα μας άφηναν να πιούμε πρώτοι. Στα μέσα της δεκαετίας του 80 βάλανε κάνουλα και σωληνώσεις, κατά τη διάρκεια της λειψυδρίας η πηγή είχε στερέψει.

Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό την οδό Ζαχάρωφ που βρίσκεται μεταξύ του πάρκου και της υγειονομικής σχολής την μετέτρεψαν από πεζόδρομο σε κυκλοφοριακό κόμβο έτσι το Άλσος της μιας νυχτός από λειτουργικό πάρκο κατάντησε κυκλοφοριακή νησίδα.



Πάρκα της Αθήνας 1

Πάρκα της Αθήνας 2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου