28 Απρ 2012

Σαμοθράκη 2015


  (update 2015)
Η Σαμοθράκη βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο απέναντι από τις ακτές της Θράκης. Κάνουμε μια σύντομη γνωριμία με το νησί και την ιστορία του και αναφέρουμε τα δρομολόγια για Σαμοθράκη στο τέλος του άρθρου.

Το νησί διασχίζει ο Ξηροπόταμος ο οποίος σχηματίζει πολλούς στη σειρά καταρράχτες, που ο καθένας από αυτούς έχει δημιουργήσει μια λιμνούλα, "βάθρες" όπως τις ονομάζουν οι κάτοικοι.


Το πιο διάσημο φαράγγι στο Ξηροπόταμο της Σαμοθράκης είναι αυτό του «Φονιά». Λένε ότι ονομάστηκε έτσι γιατί όταν η κακοκαιρία κάνει το ποτάμι να φουσκώνει μπορεί με την ορμή και τη δύναμή του να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμα του.  Με εύκολη πρόσβαση φτανεις σε ένα καφενεδάκι στη γέφυρα του φονιά, εκει μπορείτε  να απολαύσετε κρύες μπύρες, μεζεδάκια και πεντανόστιμες ομελέτες.

 Χρειάζεται μόλις μισή ώρα πεζοπορία για να φτάσει κανείς στην πρώτη βάθρα, οσο προχωράτε οι βαθρες είναι ομορφότερες.  Και ένα tips αθλητικά και ανθεκτικά παπούτσια αλλιώς θα γίνει η διαδρομή βασανιστήριο.

Σαμοθράκη, το ιερό των μεγάλων θεών
Σαμοθράκη, Ιερό των μεγάλων θεών



Στη μέση του νησιού βρίσκεται το βουνό Φεγγάρι που ξεπερνά τα 1600 μέτρα και γύρω του υπάρχουν δάση από πλατάνια, πεύκα, καστανιές, κέδρους, το πλατανοδάσος φτάνει μέχρι τη θάλασσα, η οποία θεωρείται μια από τις πλουσιότερες σε θαλάσσια ζωή στη Μεσόγειο.

Η Χώρα είναι ένας αμφιθεατρικά χτισμένος παραδοσιακός και διατηρητέος οικισμός σε υψόμετρο 300μ. Εδώ θα δείτε πετρόκτιστα σπίτια με κεραμοσκεπές, όμορφα καλντερίμια αρκετές πετρόκτιστες βρύσες και πλακόστρωτες πλατείες. Μα αυτά που ξεχωρίζουν είναι τα λεγόμενα "αϊτσένια σπίτια" (σπίτια με επίπεδη χωματοσκέπαστη στέγη), δείγμα μιας από τις πιο αρχέγονες μορφές οικιστικής μονάδας στο χώρο της Μεσογείου.

Γρια βάθρα


Στα Θέρμα με τις ιαματικές πηγές θα συναντήσετε πλούσια βλάστηση, καστανιές, πλατάνια, κουμαριές, μυρτιές και άφθονα τρεχούμενα νερά και καταρράχτες.

Η Σαμοθράκη είναι παγκοσμίως γνωστή για το άγαλμα της νίκης που βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου, η Νίκη της Σαμοθράκης. Στην Παλαιά πόλη βρίσκεται το αρχαιολογικό μουσείο, Ο χώρος του μουσείου περιλαμβάνει ευρήματα κυρίως από την ανασκαφή στο Ιερό των Μεγάλων Θεών

Στη Σαμοθράκη στο ιερό των μεγάλων θεών (φώτο) διεξάγονταν τα καβείρια μυστήρια τελετές που μόνο μεγάλοι βασιλιάδες όπως ο Φίλιππος της Μακεδονίας ήταν μυημένοι, γι αυτό και το νησί είχε μεγάλη πολιτική και θρησκευτική σημασία στην αρχαιότητα.

Το νησί κατοικούνταν από Θράκες αλλά τον 8 αιώνα μετανάστευσαν εκεί Έλληνες της Σάμου γι αυτό και ονομάζεται Σαμοθράκη. Στην αρχαία πόλη την "Παλαιόπολη" που βρίσκεται στα βόρεια του νησιού σώζονται ακόμα τα κυκλώπεια τείχη.

Στο 2 παγκόσμιο πόλεμο το νησί βρισκόταν υπό Βουλγαρική κατοχή.

Σαμοθράκη, Δρομολόγια:

Από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, έξι προγραμματισμένα δρομολόγια την εβδομάδα.Από και προς την Καβάλα υπάρχουν συχνά δρομολόγια που συνεχίζουν στα υπόλοιπα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Τηλέφωνο λιμεναρχείου 25510- 41 305.

Όλα τα δρομολόγια για Σαμοθράκη, Αεροπλάνα, ΚΤΕΛ, ΟΣΕ, ferries.

Άλλα ταξίδια :

3 σχόλια:

  1. Έχω πάει είναι πανέμορφη και με πολύ φιλόξενους κατοίκους.Περάσαμε τέλεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέρασα τις ομορφότερες και πιο ήρεμες διακοπές μου στη Σαμοθράκη! Δεν ξεχνάω και τα ξενοδοχεία που ψάχναμε ψάχναμε και τελικά καταλήξαμε σε κάτι υπέροχα μικρά δωματιάκια! Ωραίος Προορισμός!Αξίζει πραγματικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποτε σε κάθε λιμνούλα(βάθρα) του Ξηροπόταμου, έχει πολλές, υπήρχε και μια παρέα κατασκηνωτών, ήταν υπέροχα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή