23 Ιουν 2009

Θα πάρετε μια καρυάτιδα κύριε πρέσβη

βρετανικό μουσείο αίθουσα ελγινΜε τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης όλοι μιλάμε για τα Ελγίνεια και την επιστροφή των έργων τέχνης και όχι μαρμάρων όπως επισημαίνει η φίλη μου η Συνοδοιπόρος.

Ξέρουμε όμως πώς αφαιρέθηκαν τα μοναδικά αυτά τεχνουργήματα από τον Έλγιν;

Ο λόρδος Έλγιν ήταν πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη, το έτος 1801 κατάφερε να αποσπάσει φιρμάνι από κάποιο αξιωματούχο της υψηλής πύλης ονόματι Αμπτουλάχ Σεγκούτ. Με το φιρμάνι αυτό μπορούσε να αφαιρέσει γλυπτά και επιγραφές από την περιοχή της Αθήνας υπό των όρο να μην καταστραφούν τα μνημεία.

Ο λόγος που έπαιρνε τα αρχαία έργα τέχνης ήταν για να διακοσμήσει το καινούργιο του εξοχικό!

Ήδη ένα χρόνο πριν είχε στείλει συνεργείο να καταμετρήσει τα έργα τέχνης ώστε να μη του ξεφύγει κανένα.

Για χρόνια οι άνθρωποι του Έλγιν κομμάτιαζαν ότι είχε μείνει όρθιο από το βομβαρδισμό του Μοροζίνι, γιατί 120 χρόνια πριν η Ακρόπολη είχε βομβαρδιστεί και ο Παρθενώνας είχε τιναχτεί στον αέρα γιατί ήταν αποθήκη πυρομαχικών των Τούρκων.

Πριόνισαν τη ζωφόρο για να αποσπάσουν το ανάγλυφο, έκοψαν στα δύο κιονόκρανα, έσπασαν το γείσο του Ερεχθείου και πολλά άλλα κακουργήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το 1815 τα γλυπτά ήταν αποθηκευμένα σε μια αποθήκη για κάρβουνα, σαπίζοντας λόγω της καταστροφικής υγρασίας και ο Έλγιν παζάρευε με το Βρετανικό μουσείο την πώληση τους, το 1816, τα μάρμαρα πουλήθηκαν στη Βρετανική κυβέρνηση.

Το 1816 αποθηκεύτηκαν στο Βρετανικό μουσείο και το 1936 τοποθετήθηκαν στην έκθεση Duveen.

Ο Ποσειδώνας προσπάθησε να σταματήσει το βέβηλο προκαλώντας ναυάγιο.

Το 1802 το πλοίο «Μέντωρ» του λόρδου Έλγιν, μεταφέροντας τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα και σπαράγματα άλλων μνημείων, βυθίστηκε έξω από το λιμάνι του Αβλέμονα των Κυθήρων σε βάθος 20 μέτρων. Τα περισσότερα μάρμαρα ανέσυραν από το βυθό δύτες από γειτονικές περιοχές.

Μετά ο Έλγιν φυλακίστηκε στη Γαλλία και τα γλυπτά έμειναν κλεισμένα στα κιβώτια που τα μετέφεραν, αποφυλακίστηκε δύο χρόνια μετά και γύρισε για τα υπόλοιπα.

Το 1810 ο Έλγιν φόρτωσε το τελευταίο μέρος της λείας του στο πολεμικό πλοίο “Ύδρα



4 σχόλια:

  1. ΈΛΓΙΝ : ο λόρδος της πολιτιστικής ΑΣΕΛΓΙ(Ν)ΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως ο Τούρκος τότε παραχώρησε τα μάρμαρα έτσι και σήμερα κάποιοι παραχωρούν πράγματα σε ξένους που η αξία τους θα φανεί αργότερα.
    Εμείς διαφωνούμε σε κάθε παραχώρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Vassilis Σωστό το λογοπαίγνιο.
    Μα πιστεύω είναι λάθος ο τρόπος διεκδίκησης των κλοπιμαίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @IMOLAOS Πολλά λάθη για τα οποία μετανιώνουμε αλλά δεν κάνουμε τίποτα για να διορθωθούν.

    καλησπέρα σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή