22 Μαΐ 2009

Πάρκα της Αθήνας

Το πεδίο του Άρεως

Το πεδίο του Άρεως


Το πεδίο του Άρεως είναι ένας από τους μεγαλύτερους χώρους πράσινου στην πρωτεύουσα. Το όνομά του το πήρε από το Ρωμαϊκό Campus Martius.

Κατασκευάστηκε το 1934 για να τιμηθούν οι ήρωες της επανάστασης του 1821.

Στην οδό των αγωνιστών του 21, έτσι λέγεται ένα τμήμα του πάρκου, υπάρχουν στη σειρά οι προτομές των πιο γνωστών ηρώων της επανάστασης.

Στην κυρίως είσοδο του άλσους, Αλεξάνδρας και Μαυρομματαίων βρίσκεται το άγαλμα του Βασιλιά Κωνσταντίνου του Α΄πάνω στο άλογο του. Είναι ένα από τα λίγα μνημεία Έλληνα βασιλιά γιατί του αναγνωρίζεται από όλους το ότι σαν αρχιστράτηγος κατάφερε να διπλασιάσει την Ελλάδα, γι αυτό και τον αποκαλούν στρατηλάτη.

Ο ανδριάντας του έφιππου Κωνσταντίνου φιλοτεχνήθηκε το 1938.

Απο την πλευρά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, από το 1952, υπάρχει το μνημείο των πεσόντων Άγγλων, Αυστραλών και Νεοζηλανδών με το άγαλμα της θεάς Αθηνάς πάνω σε βάθρο.
Στο εσωτερικό του πάρκου υπάρχει μνημείο του ιερού λόχου.

Οι κατασκευαστές του φρόντισαν σε όλα τα κομβικά σημεία του άλσους να υπάρχει θέα προς την Ακρόπολη.

Στα χρόνια του Όθωνα το Πεδίο του Άρεως φιλοξένησε τους στρατώνες του ιππικού.
Η περιοχή ήταν τόπος αναψυχής των Αθηναίων, κάτι σαν εξοχή.

Έχει ξεκινήσει σχέδιο ανάπλασης του Πεδίου. Τα έργα έχουν ως σκοπό να αποκτήσει το πάρκο περισσότερο πράσινο και να αλλάξει η παλαιά μορφή του καθώς και να περιφραχθεί.

Οι εργασίες θα δώσουν στο πάρκο πολλούς επιπλέον χώρους πρασίνου όπως ο επονομαζόμενος «Μινωικός Λαβύρινθος» ο οποίος θα είναι βοτανικός κήπος, δένδρων, θάμνων και λουλουδιών.

Ακόμα θα κατασκευαστεί υδάτινη διαδρομή με άφθονους πλατάνους και θα δημιουργηθεί και κατάλληλος χώρος για σκέιτμπορντ. Θα φυτευτούν περί τα 94.000 φυτά και δένδρα.
Πολλοί αντιδρούν στο θέμα της περίφραξης, πρόσφατα δημιουργήθηκε επεισόδιο όταν κάποιοι ξήλωσαν τα κάγκελα που έχουν τοποθετηθεί.


Θα ακολουθήσουν post και για άλλους χώρους πρασίνου της Αθήνας
ακολουθεί ο Εθνικός κήπος.

10 σχόλια:

  1. Πλάκα πλάκα καιρό εχω να πάω μια βόλτα προς το Πεδίο του Αρεως, ελπίζω να το ομορφύνουν κι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν όλα γίνουν όπως λένε θα γίνει πολύ καλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν αναλογιστούμε ότι την μελέτη για την ανάπλαση του πάρκου την έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο του κ. Τομπάζη, ευελπιστούμε για ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα. Πάντως από ότι διαβάζω υπάρχουν καθυστερήσεις και δυσκολίες στην ολοκλήρωση του έργου που μακάρι να ξεπεραστούν γρήγορα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=265209&dt=25/04/2009

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΝΑΠΛΑΘΟΝΤΑΣ & ΤΣΙΜΕΝΤΟ-ΦΥΤΕΥΟΝΤΑΣ στο ΠΕΔΙΟΝ του ΑΡΕΩΣ πάντα δε
    ταύτα
    “ΑΝΑΛΩΜΑΣΙ της ΒΛΑΣΤΗΣΕΩΣ”.



    Αθήνα, Μαιος 2010



    Αγαπητοί συμπολίτες Εννομου συμφέροντος.
    Κάτοικοι του περιβαλλοντικά καταπονημένου κέντρου της Αθήνας, ιδιοκτήτες ακινήτων, φορολογούμενοι, επανερχόμαστε με νέο φυλλάδιο για το Πεδίο του Άρεως, αυτή τη φορά για την ιστορία και τη νομοθεσία που το διέπει για να κατανοηθούν πλήρως οι λόγοι της αντίδρασης μας.



    Πώς υπολογίσθηκαν τα 60 στρέμματα δηλαδή το ¼ της συρρικνούμενης δασικής εκτασης των 235 Στρεμ.; Από πραγματογνώμονα αρχιτέκτονα που δούλεψε επί πολλούς μήνες με τα τοπογραφικά σχέδια, και κυρίως με μακροχρόνια γνώση του αντικειμένου. Σε τέτοιας μορφής «Δημόσια εργα» χρειάζεται ειδικευμένους ανθρώπους η αντιπαράθεση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όλων των βαθμών, την οποία ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζής, που μελέτησε τις ενστάσεις μας ενεργοποιήθηκε περί των Αυθαιρέτων.
    Πολλοί εξέχοντες πολίτες και 25 Αθηναίοι δικηγόροι και καθηγητές πανεπιστημίων με πρώτο τον καθηγητή και πρώην υπουργό και δικηγόρο Γεώργιο- Αλέξανδρο Μαγκάκη, έχουν υπογράψει εδω και μήνες κείμενο διαμαρτυρίας και θα ακολουθήσουν κι άλλοι.......
    Προς το παρόν ασχολούμαστε με μετρήσεις και επιμετρήσεις για να αποδείξουμε το εύρος της περιβαλλοντικά εγκληματικής «Σφράγισης – συμπίεσης γης & εδάφους» και ενταφιασμού Δομικών υλικών και κατασκευών ΜΠΕΤΟΝ 5-6,000 κυβ.μέτρων στην αιωνόβια αναγνωρισμένη κεντρική δασική έκταση του Μνημειακού - Ιστορικού Πεδίου του Άρεως της πρωτεύουσας.

    http://kyameftopedioareos.blogspot.com
    http://expaganus.wordpress.com/2009/06/11/pedio-arews

    "Καί τούς πονηρούς μή ποτ' αύξαν' εν πόλει κακοί γάρ εμπλησθέντες ή νομίσματος, ή πόλεος εμπεσόντες είς αρχήν τινά, σκιρτώσιν αδόκητ' ευτυχησάντων δόμων - “Ευριπίδου Ερεχθεί"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΘΑ ΦΥΤΕΥΤΟΥΝ 94000 φυτά & δένδρα. Δηλαδή σε κάθε στρέμμα θα φυτευτούν περίπου 400 δένδρα +θάμνοι. Είναι δυνατόν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @polykarpos Φυσικά και είναι αδύνατον αγαπητέ φίλε. Ο μόνος σκοπός είναι τα προσωπικά οφέλη, το έργο μικρή σημασία έχει γι αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΣΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΗΣ πρώην ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΙΑΣ Αθηνών-Πειραιώς, ΤΟ Πεδίον του Αρεως ΞΑΝΑΓΕΝΝΙΕΤΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ:

    "Εφαρμόστηκαν περιβαλλοντικές προδιαγραφές που μειώνουν σημαντικά τη θερμοκρασία του χώρου"!

    ΕΝΩ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΖΕΙ:

    "100 Στρέμματα πρασίνου μπορούν να κατακρατούν 4 τόνους σκόνης ετησίως.
    Η βλάστηση αντανακλά περίπου το 1/4της προσπίπτουσας ακτινοβολίας μικρού μήκους. Από τα 3/4 που απορροφώνται, το μεγαλύτερο ποσοστό χρησιμοποιείται για την εξάτμιση του νερού από τα φύλλα, κι ένα μικρό ποσοστό ενέργειας ακτινοβολείται (μεγάλου μήκους κύματος υπέρυθρη ακτινοβολία).
    Αντίθετα τά δομικά υλικά "BETON "Οπλισμένο σκυρόδεμα -Μαρμαροκυβολιθοστρώσεις" ανακλούν μόλις το 1/10 της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ η υπόλοιπη μετατρέπεται σε θερμική, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία"!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ...........THE QUEST


    Στίς 5 Μαρτίου του 2008 σε δισέλιδο άρθρο της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" με τις φωτογραφίες των κ.Γεννηματά και Μπέη διαφημιζόταν "Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ" του Πεδίου του Αρεως των ΑΘΗΝΩΝ, ως "Παράδεισος στις μακέτες" {τυχαίος ο τίτλος;;]
    και δηλωνόντουσαν οι 94.000 φυτεύσεις! ότι θα ολοκληρωθούν πρίν την άνοιξη του 2009!.
    Ακόμη, σε άλλο άρθρο στούς Ορίζοντες "ΤΑ ΝΕΑ" της 6/3/2008, αναφέρθηκαν οι επεμβάσεις, ως "Ηπιες και με σεβασμό και έμφαση στό πράσινο".
    Σε άλλο άρθρο της εφημερίδας "FREE SUNDAY" της 24/10/10, δηλώθηκε, ότι πίσω απο τα "ονόματα με τις εργολαβίες", στόν αποκαλούμενο "Πράσινο ενεργειακό σχεδιασμό", απασχολήθηκε το "Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων $ Εφαρμογών". !

    Σήμερα εν έτη 2010-11 με ένα απλό μαθηματικό υπολογισμό αφαιρετικής και δεδομένου ότι "ιδίοις όμμασι" πραγματοποιήθηκαν, αποκλειστικά χωματουργικές-οικοδομικές εργασίες, εν "κρυπτώ & παραβύστω" εδώ και 3 έτη, {αρχείο διαχρ.ψηφιακών.φωτό}, Σφράγιση γής - ενταφιασμός δομικών υλικών, μαρμαροκυβολιθοστρώσεων, στά τουλάχιστον 60 δασικά στρέμματα, παρέα με τά 6.000 κυβικά μέτρα Beton-arme, ΛΟΓΙΚΑ θα πρέπει να αφαιρέσουμε από τα 230 στρέμμ.(συνολικής έκτασης του Π.Α), δηλαδή τά 230-60=170 στρέμμ....."επιεικώς" και γρήγορα να τρέξουμε και να αναζητήσουμε που τοποθετήθηκαν,εδώ και τώρα, πάλι ΛΟΓΙΚΑ, οι 94.000φυτ./170στρεμ. = 553 φυτεύσεις ανά στρέμμα, ως επικαλούνται!!!!!

    Και πάλι ΛΟΓΙΚΑ: 1 στρέμμα = με 1000 τετρ.μέτρα.

    Τουτέστιν ομιλούμε γιά περίπου,
    {1000/553}, χονδρικά 2 φυτεύσεις που να εμπεριέχουν και φύτευση δένδρου σέ κάθε..................................τετραγωνικό μέτρο!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΩΣ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ






    ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ περαιτέρω.

    http://kyameftopedioareos.blogspot.com

    http://expaganus.wordpress.com/2009/06/11/pedio-arews

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε αποθηκευμένη σελίδα στό site www.ecofinder.gr σε άρθρο του ΟΙΚΟ -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

    ΕΓΡΑΦΑΝ.................το ΕΤΟΣ 2008!

    08-10-2008 | ΠΑΡΚΑ... Α-ΠΑΡΚΑ - Το 70% δεν προσφέρει στο κλίμα της πόλης.

    "Δεν φτάνει που στην Αθήνα δεν έχουμε πάρκα, αυτά που έχουμε κάθε άλλο παρά βοηθούν το κλίμα. Η μικρή έκταση αλλά και η τσιμεντοποίησή τους τα κάνουν συχνά να λειτουργούν ως θερμοσυσσωρευτές, που ανεβάζουν αντί να μειώνουν τη θερμοκρασία της πόλης.


    ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ:
    παράδειγμα προς αποφυγήν

    Ενα από τα χειρότερα ως προς την απόδοσή τους στο περιβάλλον της πόλης, πάρκα, είναι το Πεδίον του Αρεως (που, ωστόσο, βρίσκεται σε φάση ανακατασκευής) καθώς διαθέτει δίκτυο πλακοστρωμένων «δρόμων» και η βλάστησή του είναι αραιή. Οι μετρήσεις του εργαστηρίου έδειξαν ότι εντός του πάρκου η θερμοκρασία ήταν η ίδια με αυτήν του γύρω δομημένου χώρου. Φαίνεται μάλιστα ότι αντί το πράσινο να επιδράσει στο αστικό περιβάλλον, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. «Τα δομικά υλικά κατά τη διάρκεια της ημέρας απορροφούν θερμότητα την οποία εκπέμπουν το βράδυ», εξηγεί η κ. Σερέλη-Χρονοπούλου. Ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για συμπαγές μπετόν σε αντίθεση με τα πορώδη υλικά. Οπως εξηγεί η κ. Σερέλη, για να αποδώσει το πράσινο πρέπει να είναι αρδευόμενο. Το ξηροφυτικό πράσινο χρειάζεται ειδικές συνθήκες για να βοηθήσει στην ατμόσφαιρα της πόλης. Για παράδειγμα, ο Λυκαβηττός προσφέρει καλύτερες συνθήκες και πιο χαμηλές θερμοκρασίες στις διπλανές περιοχές, αν και δεν έχει πυκνή βλάστηση ακριβώς γιατί πρόκειται για λόφο, οπότε το πράσινο βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από τα κτίρια της πόλης."


    Πηγή: ΟΙΚΟ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Τάνια Γεωργιοπούλου



    ΣΧΟΛΙΑ για νοήμονες

    ΚΑΤΟΠΙΝ 3 ΕΤΩΝ.........

    εν ετη 2011 ....πρός τι η συγκεκριμένη δρομολογηθείσα

    "ΑΝΑΠΛΑΣΗ"|

    ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ?;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν πίστευαν ότι υπάρχουν νοήμονες θα ήταν αλλιώς τα πράγματα... γενικώς όχι μόνο στο πάρκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή