9 Μαΐ 2009

Κάλαμος: ένα βουνό ξεφυτρώνει μέσα απο το Ιόνιο πέλαγος

Ο Κάλαμος όπως φαίνεται από την ΚαστόΈνα από τα μικρά νησιά του Ιονίου είναι και ο Κάλαμος.

Φημίζεται για τις υπέροχες παραλίες του που είναι πολύ καλές για καταδύσεις, αν και κατά βάση το έδαφος του είναι ορεινό,η κορυφή μάλιστα του βουνού φτάνει τα 800 μέτρα ύψος
Όλο το νησί μοιάζει με μια δασωμένη οροσειρά 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων που πλέει μέσα στο Ιόνιο πέλαγος.


Ο Κάλαμος βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τη δυτική ακτή της Αιτωλοακαρνανίας.

Το νησί βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το χωριό Μύτικας της Αιτωλοακαρνανίας, από εκεί ξεκινούν και τα μικρά καραβάκια που πάνε στο νησί, αλλά παρά την κοντινή του απόσταση ανήκει διοικητικά στο νομό Λευκάδας μαζί με άλλα μικρά νησιά της περιοχής.

Κέντρο του νησιού είναι το λιμάνι του Καλάμου που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του. Εκεί δένουν και πολλά σκάφη που ταξιδεύουν στο Ιόνιο.

Υπάρχει και μια δεύτερη κοινότητα στο νησί η Επισκοπή.Το λιμάνι. Panoramio.

Πολλά παραδοσιακά σπίτια του Καλάμου έχουν αναπαλαιωθεί και έχουν μετατραπεί σε ξενώνες.

Παρά το υπέροχο φυσικό τοπίο, το συνδυασμό βουνό, δάσος και θάλασσα η τουριστική κίνηση του Καλάμου είναι περιορισμένη.

Δίπλα από τον Κάλαμο υπάρχει και ένα ακόμη μικρό νησί η Καστός.

13 σχόλια:

  1. Οι ξεφτιλες της ΝΕΤ, εκοψαν τους μουσουλμανους που ελεγαν για τα προβληματα τους, στην πρωινη εκπομπη,για να βαλουν 5 λεπτα διαφημισεις...Τοτε τι μιλαμε για κρατιη τηλεοραση που επιβαλει στουσς πολιτες ΤΕΛΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΕΠΙ 12 ΜΗΝΕΣ ΡΟ ΧΡΟΝΟ ΑΝΕΛΙΠΩΣ......ΟΥΣΤ ΡΕΝΤΙΚΟΛΑ!!!!!
    ΝΤΡΟΠΗ ΡΕΕΕΕΕΕ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ειναι δυνατον να μας δουλευουν ψιλο γαζι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχεις απόλυτο δίκιο φίλε μου Παναγιώτη αν και πιστεύω πως οι κάτοικοι τέτοιων μικρών νησιών όπως ο Κάλαμος έχουν άλλα προβλήματα πολύ σοβαρότερα απο την ανευθυνότητα των υπευθύνων μιας τηλεοπτικής εκπομπής.:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @PANAGIOTIS
    Καταρχήν καλώς ήρθες στο μπλογκ. Δεν την είδα την εκπομπή αλλά έχω πολλές φορές δει την τακτική αυτή, το να κόβουν σοβαρές συζητήσεις ξαφνικά στη μέση για διαφημίσεις. Απαράδεκτο, ειδικά αν προέρχεται από την κρατική τηλεόραση.

    Σκεφτόμαστε, στο μπλογκ μήπως βάλουμε chat, ή κάποιο πίνακα ανακοινώσεων για γενικά σχόλια που δεν σχετίζονται με τα θέματα των άρθρων για να "βολέψουμε" σχόλια σαν το δικό σου. Θα δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστω για την απαντηση.κατ'αρχας βρισκω σωστη την σκεψη για την φιλοξενια σχολιων σε chat
    Αν θελεις μπες στο www.petmpet.blogspot.com α δεις διαφορα δικαμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πωπωωω ! Χρόνια τωρα θέλω να πάω σε αυτο το μέρος και δεν τα εχω καταφέρει.
    Λιγοι το ξέρουν και απ οσο εχω καταλάβει πρέπει να ειναι πολυ καλό για διακοπούλες με ησυχία !

    Το νησι Καστός ακόμα λιγότεροι το ξέρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ έχω πάει μέχρι το Μύτικα αλλά δεν πέρασα απέναντι.
    Απο το νησί Καστός είναι τραβηγμένη η πάνω φωτογραφία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όντως, m.blanco, το βασικό πρόβλημα των κατοίκων είναι η σύνδεση του νησιού με τον ''υπόλοιπο κόσμο'', τα αυτονόητα δηλαδή. Έψαχνα για διάφορες πληροφορίες σχετικά με την Καστό, στην οποία θα πάω τον Αύγουστο, και βρήκα αυτό:
    http://adopana.wordpress.com/2009/07/01/%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%82/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. το καλυτερο ειναι να πας με ιστιοπλοικο και να διανυκτερευσεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. παιδια καλημερα ..ειναι οντως απιστευτο το νησι εχουμε οικοπεδο εκει και παω τα τελευταια 2 καλοκαιρια τα προηγουμενα δεν ηθελα αν και οι γονεις μου με παρακαλουσαν.Λοιπον εχει πλοιο της γραμμης με 1€ κοστος και σε πεντε λεπτα σε αφηνει στο νησι.Βεβαια να μεινεις καπου αν δεν εχεις ειναι δυσκολο περισσοτερες πιθανοτητες εχεις να βρεις στον καστο παρα στον καλαμο ,γενικως ομως εισαι απομακρυσμενος απο την βαβουρα ειναι το κατι αλλο η απολυτη ηρεμια και χαλαρωση.Ελευθερο καμπινκ επιτεπεται αλλα σε συγκεκριμενες παραλιες γιατι οι Καλαμισιανοι το προσεχουν το νησι και απο αποψη δεν θελουν και πολλα πολλα γενικως..Στην Επισκοπη ειναι η καντινα του Θοδωρη και στο χωριο τον Καλαμο ειναι ωραιες ταβερνες (αν και κανει ζεστη πολύ),η πιο ωραια στην παραλια της Αγραπηδιας...
    ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΕΣ ΒΟΥΤΙΕΣ...ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΕΚΕΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. H πάνω φωτογραφία είναι τραβηγμένη απο το Βερίνα και όχι απο τον Καστό. Να μείνεις έχει στον Κάλαμο αλλα πρεπει να έχεις κλείσει απο πριν γιατι είναι σχεδόν απίθανο να βρείς την ώρα που θα πάς. Ταβέρνες έχει 4,4 bars-cafe, 1 πιτσαρία, 1 κρεπερι και 1 καντίνα. Φαρμακείο ΔΕΝ έχει όπωςσ και τα τελευταία 2 χρόνια μας πήραν το ταχυδρομείο και το έκαναν ****μπαρο. Λειτουργεί 1 φούρνος μονο που ψωμί βγάζει μέχρι τις 11, στις 12 πράμα έχει. Το κάμπινγκ ΔΕΝ είναι ελεύθερο. Έχουμε σπανιότατο πευκόδασος (ελατόπευκο σε 0 υψόμετρο) που μόνο οι σποράδες και ο Κάλαμος έχουν σε σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο. Αν αφήσουμε τον οποιοδηποτε να κάνει κάμπινγκ ελεύθεα ζήτω που καήκαμε. Για παράδειγμα...Αν κάποιος ντόπιος δεί τον κατασκηνωτή να έχει φωτιά (είτε για φαγητό είτε για ρομάντζο) το πιθανότερο είναι να φύγει κλωτσιδόν απο το νησί. Πυροσβεστική ΔΕΝ έχουμε, ΟΥΤΕ καράβι ικανό να μεταφέρει πυροσβεστικό όχημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχεις δίκιο για τη φώτο.
    Το ελευθερο καμπιγκ απαγορεύεται σε όλη την Ευρώπη αλλά συνηθίζεται στα νησιά που δεν έχουν οργανωμένο ή αυτό είναι πλήρες να κάνουν τα στραβά μάτια, αν ανάβουν φωτιά ή δε μαζεύουν τα σκουπίδια τους καλά κάνετε και τους διώχνετε.

    Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. paidia kai egw apo ton kalamo eimai

    pianomai sto comment tou anwnimou kai apla lew pos exoume pirosbestiko oxima xD mikro alla exoume :D
    genika to nhsi auto einai poli wraio gia isixes diakopes me poli omorfa topia kai gamates paralies..exei 4-5 tavernes mia pitsaria kai prosfata anikse ena souvlatzidiko..
    genika einai wraio gia isixes diakopes..an eisai 18 san emena omws 8a kopseis thn fleva sou xalara se 4 meres :D an kapoios exei apories gia to nhsi mporei na me kanei add na rwthsei otidipote z3r0f0x_030@Hotmail.com (btw den kserw an epitrepetai na balw to mail alla tespa an uparxei provlima bgalte to :) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή