17 Φεβ 2009

Μια περίοδος της νεοελληνικής ιστορίας σε μια τηλεοπτική σειρά

Eδώ και λίγες μέρες άρχισα να παρακολουθώ μια παραγωγή της κρατικής τηλεόρασης τη βιογραφική σειρά Καρυωτάκης. Στο πρώτο επεισόδιο ξεκίνησε με την αυτοκτονονία του ποιητή στην Πρέβεζα και τις αντιδράσεις των φίλων και γνωστών του, μεταξύ αυτών και της Μαρίας Πολυδούρη, που ο έρωτας τους είναι γνωστός μέχρι τις μέρες μας. Από το δεύτερο επεισόδιο και μετά, βλέπουμε τη ζωή του Καρυωτάκη από την περίοδο που τελείωνε τη Νομική και μετά. Την προσπάθεια του να αποφύγει τη στράτευση, τον διορισμό του στο δημόσιο ενός σχεδόν νεοσύστατου κράτους.

Με αφορμή αυτή τη σειρά θα κάνω μία σύγκριση της ζωής στην Ελλάδα τις αρχές του 20ου αιώνα με τις μέρες μας τις αρχές του 21ου.

Μετά τις ανταλλαγές πληθυσμών του 1915-18, μουσουλμανικοί πληθυσμοί της Μακεδονίας και της Ηπείρου εκδιώχθηκαν βιαίως και στη θέση τους έφεραν χριστιανούς από τη Θράκη και την περιοχή της Σμύρνης.

Χιλιάδες πέθαναν στο δρόμο και από της δύο πλευρές.

Η Ελλάδα είχε χωριστεί στα δύο, από τη μία οι βασιλικοί στην Αθήνα που λέγανε ότι θέλανε ουδετερότητα στον πόλεμο, κρυφά όμως υποστήριζαν τον Κάιζερ και από την άλλη η κυβέρνηση του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη που με το μισό στρατό με το μέρος της πολεμούσε στο πλευρό των Αγγλογάλων. Οι Γάλλοι γιά λογαριασμό του Βενιζέλου άρχισαν να σφυροκοπούν με βολές πυροβολικού και να βομβαρδίζουν την Αθήνα, αποβίβασαν δε και στρατό στον Πειραιά.

Ο βασιλιάς Κων/νος ο 1ος που ήταν και αρχιστράτηγος διέφυγε στην Ελβετία αφήνοντας το θρόνο στο δευτερότοκο γιο του Αλέξανδρο μετά από απαίτηση των Αγγλογάλλων.*


ΟΙ ΣΤΙΧΟΙ ΜΟΥ

Δικά μου οι στίχοι, απ' το αίμα μου, παιδιά.
Μιλούνε, μα τα λόγια σαν κομμάτια
τα δίνω από την ίδια μου καρδιά,
σα δάκρυα τους τα δίνω από τα μάτια.

Πηγαίνουν με χαμόγελο πικρό,
αφού τη ζωήν ανιστορίζω τόσο.
Ήλιο και μέρα και ήλιο τους φορώ,
ζώνη ναν τα 'χουν όταν θα νυχτώσω.

Τον ουρανόν ορίζουν, τη γη.
Όμως ρωτιούνται ακόμα σαν τι λείπει
και πλήττουνε και λιώνουν πάντα οι γιοί
μητέρα που γνωρίσανε τη Λύπη

Το γέλιο του απαλότερου σκοπού,
το πάθος μάταια χύνω του φλαούτου·
είμαι γι' αυτούς ανίδεος ρήγας που
έχασε την αγάπη του λαού του.

Κει ρεύουνε και σβήνουν και ποτέ
δεν παύουνε σιγά-σιγά να κλαίνε.
Αλλού κοιτώντας διάβαινε, Θνητέ·
Λήθη, το πλοίο σου φέρε μου να πλένε


Κ. Καρυωτάκης




Στις μέρες μας μπορεί να υπάρχουν δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία παρά το ότι η διακυβέρνησή τους είναι πολύ κάτω του μετρίου τουλάχιστον όμως δεν έχουν χωρίσει τη χώρα κυριολεκτικά στα δύο ούτε είναι υποχείρια ξένων δυνάμεων τουλάχιστον όχι φανερά.

Την εποχή εκείνη ο αντρικός πληθυσμός είχε μειωθεί αισθητά από τους συνεχείς πολέμους και δεν υπήρχε πρόβλημα ανεργίας. Το αντίθετο μάλιστα. Υπήρχαν δε πολλές ευκαιρίες για
γρήγορο πλουτισμό, αρκεί να είχες λίγη εξυπνάδα και μια σχετική μόρφωσή.

Σήμερα οι άντρες, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, είναι περισσότεροι από τις γυναίκες οι οποίες όχι μόνο ψηφίζουν όπως όπως ζητούσαν στις αρχές του 20ου αιώνα αλλά συμμετέχουν στη διακυβέρνηση και μάλιστα ενεργά. Το να πλουτίσει κανείς με τίμιο τρόπο είναι σχεδόν αδύνατο

Όταν ανέλαβε ο νέος βασιλιάς, ο Βενιζέλος έγινε αρχηγός όλου του κράτους, η Ελλάδα μπήκε στόν πόλεμο και επίσημα και με το τέλος του πολέμου πήρε στην αρχή τη ανατολική Μακεδονία και τη δυτική Θράκη με τη πρώτη συνθήκη ενώ ένα χρόνο μετά με τη συνθήκη των Σεβρών την ανατολική Θράκη εκτός της Κων/πολης, και την περιοχή της Σμύρνης.

Συνεχίζεται...


* O Κων/νος είχε παντρευτεί την αδερφή του Κάιζερ ο οποίος τον είχε τιμητικά ορίσει στρατάρχη του Γερμανικού στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου